Міжнародна експедиція з’ясовує, чому у Чорному морі гинуть дельфіни

Міжнародна експедиція з’ясовує, чому у Чорному морі гинуть дельфіни

Фото
Укрінформ
Друга міжнародна експедиція з дослідження екології Чорного моря вирушила з Одеси на судні Mare Nigrum для оцінки екологічного стану морських глибин у басейнах річок, які впадають в Чорне море, і встановлення причин масової загибелі популяції дельфінів.

Про це повідомляє прес-служба Одеського морського порту, зазначивши, що серед дослідників з країн ЄС та грузинських екологів - група експертів з Українського науково-дослідного центру екології моря (УкрНЦЕМ) під керівництвом Віктора Коморіна.

"Ми покладаємо великі надії на другу експедицію, завдання якої оцінити... екологічний стан морських глибин. Як відомо, басейни річок, які впадають в Чорне море, в кілька разів більші дзеркала моря. Саме з них у море потрапляють промислові та інші відходи життєдіяльності людини. Плюс глобальна зміна клімату. Одне із завдань експедиції - з'ясувати, наскільки людина і природні чинники впливають на стан моря. Друге не менш важливе завдання - дослідження сміття не тільки на поверхні моря, а й мікропластику, який знаходиться в донних відкладеннях. У рамках міжнародного проекту EMBLAS ми здійснимо дослідження - від Одеси до Батумі, щоб зрозуміти, в якому стані перебуває Чорне море", - зазначив директор УкрНЦЕМ Коморін.

Читайте також: У Джарилгацькій затоці врятували дельфіна, який застряг на мілині

За словами кандидата географічних наук Коморіна, "упродовж десяти днів члени експедиції пройдуть близько 1700 миль, буде відібрано понад 1000 проб води і донних відкладень. Дослідження цих проб дозволить доповнити висновки, зроблені учасниками першої експедиції. Крім того, ми отримаємо нові дані розчиненого у воді екологічного ДНК, інші унікальні аналізи".

Як наголосив керівник проекту EMBLAS-II словацький вчений Ярослав Слободник, за підсумками першої експедиції, здійсненої в 2016 році, була складена карта Чорного моря із зазначенням точок з найбільшою концентрацією хімічних речовин.

"Під час другої експедиції належить з'ясувати, наскільки це небезпечно для країн Чорноморського узбережжя і Євросоюзу, на якій глибині розкладаються ці хімічні сполуки, море саме очищає себе чи ні. В рамках проекту ми розширили базу даних, яку створює Міністерство екології та природних ресурсів України", - додав Слободник.

Екологи вирушають в наукову експедицію для перевірки екообстановки Чорного моря / Фото: Ляшонок Сергій. Укрінформ

За його словами, експедиція триватиме до 6 вересня, коли науково-дослідницьке судно Mare Nigrum знову зайде до Одеси - для передачі в лабораторію частини проб. Решта проб будуть доставлені 7 вересня в румунську Констанцу, згодом матеріали передадуть до лабораторій Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-