Через скандальне вбивство в Одеському СІЗО завели чотири кримінальні справи

Через скандальне вбивство в Одеському СІЗО завели чотири кримінальні справи

Укрінформ
Слідчі прокуратури Одеської області розслідують чотири кримінальні провадження за фактами кримінальних правопорушень, виявлених у місцевій пенітенціарній установі, де арештант скоїв 17 серпня жорстоке вбивство молодшого інспектора СІЗО.

Координацію дій слідчих облпрокуратури здійснює заступник начальника профільного управління Генеральної прокуратури України, повідомив сьогодні на брифінгу прокурор Одеської області Олег Жученко.

"Розслідування вбивства молодшого інспектора Одеського СІЗО ведуть слідчі ГУНП в Одеській області, а процесуальне керівництво здійснює облпрокуратура. Водночас слідчі облпрокуратури розслідують кримінальні провадження за виявленими в СІЗО фактами кримінальних правопорушень. Зокрема, за ознаками ч. 2 ст. 367 (недбале ставлення посадовців до службових обов'язків, що призвело до скоєння тяжкого злочину), ч. 2 ст. 127 (застосування спецпризначенцями катувань до арештантів), ст. 366 (службове підроблення офіційних документів, а саме тих актів, де вказувалося, що у всьому СІЗО проводилася перевірка, однак до деяких арештантів спецпризначенці не навідувалися) і ч. 2 ст. 436 прим.1 (поширення символіки тоталітарного режиму) Кримінального кодексу України", - зазначив Жученко.

Прокурор продемонстрував журналістам вилучені файли з камер відеоспостереження, що засвідчили, за словами Жученка, факт створення десятками спецпризначенців з Одеської та сусідніх областей так званого "коридору", в якому застосували насильство до ув'язнених. Подібних порушень з початку поточного року не встановлено. "Хоча не можемо стверджувати, що таких епізодів насильства, зафіксованих камерами спостереження було всього три. Будемо продовжувати розслідування з урахуванням того, що є місця в СІЗО не розміщено відеокамер", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання, чи означає це, що відносини між адміністрацією СІЗО й деякими групами арештантів, що користуються певними преференціями, загострилися до краю, прокурор Жученко наголосив: "Те, що відбулося, схоже, мало виглядати своєрідною "каральною терапією". Але насправді зняти такими методами певні проблеми, які існували, неможливо - вдалося хіба що підсилити обурення арештантів".

Читайте також: ГПУ оприлюднила відео побиття ув'язнених в Одеському СІЗО

За словами Жученка, "для забезпечення законності на території Одеського СІЗО найближчим часом тут перебуватимуть працівники облпрокуратури. І, хоча це не входить до їхніх функціональних обов'язків, вони будуть перевіряти стан дотримання режиму і фактично навіть здійснювати певну роботу, яку занедбали працівники пенітенціарної служби".

Як зазначив прокурор, "з початку року прокуратурою області внесено до Одеської та Ізмаїльської пенітенціарних установ більше тридцяти документів реагування, причому сім з них стосуються усунення фактів порушення режиму в СІЗО. А взагалі до установ пенітенціарної служби в Одеській області внесено більше сорока документів реагування. Вказувалось і на порушення матеріально-побутових умов в'язнів, і порушення режиму утримання, додержання відповідних відомчих інструкцій та наказів".

На жаль, не завжди виявлені порушення своєчасно усувались керівниками установ. Бо від інспекторів, як ми пересвідчились, це мало залежить, додав Жученко.

Прокурор області запевнив, що прокурори, які здійснюють процесуальне керівництво при розслідуванні усіх п'яти проваджень, якісно і своєчасно закріплюють документальні свідчення, що стосуються виявлених правопорушень у СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-