Погані миколаївські канікули: імпічмент мера, загроза холери та довгий процес Романчука

Погані миколаївські канікули: імпічмент мера, загроза холери та довгий процес Романчука

Аналітика
Укрінформ
Чим переймаються миколаївці у середині літа

Середина літа у Миколаєві ніколи надто прохолодною не була. Але цьогоріч погода побила усі температурні рекорди. З другої половини липня до половини серпня стовпчики термометра рідко опускалися навіть до плюс 30. В основному ж маємо стабільні 35, а іноді – й 37-39 градусів неймовірної спеки. Причому, якщо в інших областях України спека хоч на кілька днів спадала до комфортних 20-25, то на Миколаївщині «раділи» і 30-градусному показнику.

АНТИРЕКОРД ОТРУЄНЬ «НА МОРІ» ТА ХОЛЕРНИЙ ВІБРІОН У МИКОЛАЄВІ

Така погода сприяла ще одному антирекорду – кількості отруєнь – як групових так і поодиноких у зонах відпочинку на Чорноморському узбережжі Миколаївщини. Особливо високий цей показник серед дітей.

На початку серпня 18 дітей із танцювального колективу «Densfemili» (Київ) потрапили до лікарні з отруєнням – вони відпочивали на базі «Вінниця» – одній із найкращих у Коблево. Через кілька днів шестеро дітей із Львівщини потрапили до лікарні з отруєнням після відпочинку в Очаківському санаторії. Паралельно в лікарні Березанки та Очакова привозили по двоє-троє як дітей, так і дорослих, які не відпочивали колективами, але які так само отруїлися на узбережжі – чи то їжею, чи то водою – наразі це ще з’ясовують фахівці. Але останні не приховують, що головною причиною отруєнь є неймовірна спека, захиститися від якої у місцях, де перебуває велика кількість людей, дуже непросто. На щастя, всі діти і дорослі отримали своєчасну медичну допомогу. Загалом, такої кількості отруєнь Миколаївщина не бачила давно.

Не краща ситуація і в самому Миколаєві – більшість пляжів, які й раніше не вирізнялися особливою чистотою, стали абсолютно не придатними для купання. За словами начальника управління Державного нагляду за додержанням санітарного законодавства України в Миколаївській області Лариси Бурденко, захворюваність на кишкові інфекції в Миколаївській області за 7 місяців цього року становить 112 осіб на 100 тисяч, при середньому показнику по Україні 14. «Миколаївська область у 7,6 разу дає перевищення по захворюваності на кишкові інфекції. І це далеко не вся інформація, бо не всі люди звертаються. У районах навіть немає відповідних фахівців», – сказала Бурденко. За її словами, більшість пляжів Миколаївської області не оформлені відповідно до санітарних норм і вимог законодавства. Зокрема, у Миколаєві 11 місць відпочинку біля води, які названі пляжами, насправді не є такими.

Але чи не найбільшу тривогу викликала інформація директора «Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України» Володимира Клочка, яку він озвучив 9 серпня на нараді в ОДА. Виявилось, що в нинішньому сезоні зберігається небезпека виникнення холери. «У 1994-1995 році у нас було 78-80% холери всієї Європи. На сьогодні 60-70%. Хочу, щоби всі чітко розуміли: холера висівається, і є побоювання, що у нас може спалахнути це захворювання», – зазначив Клочко.

І його прогнози не були порожніми “лякалками”. Вже 14 серпня стало відомо, що у центрі Миколаєва у річці Інгул виявлено збудник холери – всі міські та обласні служби переведено у стан підвищеної готовності. Хворих поки що немає, але, зважаючи на кількість людей, які рятуються від спеки на пляжах Інгулу та Південного Бугу – це може бути лише питанням часу.

Миколаївці ще добре пам’ятають 1994 рік, коли в області спалахнула справжня епідемія холери. І не дай Бог, щоб це повторилося. Тут є про що задуматися й місцевій, і центральній владі. Адже за вікном 21 сторіччя, а ми стикаємося з хворобами, про які давно мали б забути.

Неймовірна спека спричинила у Миколаєві і сильну громовицю. 6 серпня, коли температура на термометрах досягла 40-градусної позначки у тіні, по обіді небо над обласним центром освітила величезна блискавка і почався дощ. Тривав він трохи більше години, а наслідки стали очевидними аж наступного ранку: масові відключення електропостачання по всьому місту, в багатьох мікрорайонах не працював інтернет, домофони, той, хто не вимкнув електроприлади з розеток – позбувся телевізорів і холодильників, зруйновано дах літнього кафе, від чого постраждали три людини. Також упали два підйомні крани в порту державного підприємства «Ольвія», повалено дерева, пошкоджено покрівлі будинків.

ІМПІЧМЕНТ МЕРА: КОМУ ВИГІДНО?

Підвищується й градус політичного життя Миколаївщини. На серпневу сесію міської ради мають винести питання про імпічмент міському голові Олександру Сєнкевичу. Тож нині в партіях тривають жваві дискусії і йде «торгівля» – хто і за яких умов голосуватиме «за».

У липні стало відомо про реєстрацію проекту даного рішення за підписом однопартійця мера, депутата від "Самопомочі" Сергія Ісакова. Його вивісили на сайті міськради для ознайомлення. При цьому Ісаков категорично заперечує будь-які підкилимні ігри щодо цього питання, а свій крок аргументує тим, що міський голова, мовляв, постійно порушує регламент і закони. "Ми з Сєнкевичем не сварилися. Просто діяльність мера йде врозріз із законодавством, я не можу цього допустити", – пояснює Ісаков свій досить неординарний крок.

Крім того, наразі у Центральному районному суді міста Миколаєва ведеться провадження стосовно міського голови Сєнкевича – щодо адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією. Щоправда, за останній місяць засідання суду вже двічі не відбулося через неявку мера з поважних причин: то він сесію проводив, то захворів. Отож наступне засідання призначене аж на 25 вересня.

Початок цієї історії варто шукати ще у листопаді 2015-го. Після тріумфальної на той час перемоги Сєнкевича на виборах, сесія міськради розглядала питання щодо оплати його праці. Тоді мер мав заявити про конфлікт інтересів у цьому питанні й не брати участь у голосуванні. Але цього не зробив. За його словами, він дійсно проголосував за свою зарплату і за надбавку, але, оскільки це була перша його сесія у статусі міського голови, то він просто не був достатньо проінформований, як себе поводити.

Крім того, міський голова переконаний, що отримує меншу зарплату, ніж навіть його заступники, бо не має стажу держслужбовця. Тож склад "злочину" він називає сміховинним і вважає, що зможе довести у суді, що порушення закону не було. "Я не знаю, чому тільки зараз сплив цей протокол. Пройшло майже два роки. Сьогодні є проблеми у Львівського міського голови, якому теж за надуманими причинами дають якісь протоколи. Я пов'язую свої протоколи з тим, що знаходжусь з Андрієм Садовим в одній політичній партії", – каже Сєнкевич.

Хто саме "організував" йому протоколи про корупцію, очільник Миколаєва достеменно не знає, але має певні припущення. «Це чергова політична провокація. За нею стоять певні політичні фігури. Зокрема, голова обласної організації партії БПП «Солідарність» Юрій Бірюков та екс-голова Миколаївської обласної держадміністрації Вадим Меріков», – висловив свою версію Сєнкевич відразу після вручення йому протоколів про корупцію.

Варто зауважити, що конфлікт Бірюкова та Сєнкевича дійсно набув публічності. Радник Президента особливо не добирає слів на адресу мера, та й сам Сєнкевич не гребує зайвий раз згадати Бірюкова «не злим тихим словом». Очевидно, ситуація зайшла надто далеко, бо за збігом обставин у кінці липня радник Президента Бірюков пішов із посади керівника Миколаївської обласної організації "БПП", яку посідав із часу її створення.

Варто зауважити: версія про те, що проти міського голови дійсно ведеться цілеспрямована кампанія, у Миколаєві досить поширена. Якщо це й так, то мета кампанії наразі не дуже зрозуміла – чи то дійсно імпічмент, чи то «приручення». Ймовірність того, що у депутатів вистачить голосів відправити Сєнкевича у відставку вже 31 серпня, на сесії міськради, не дуже висока. Однак, рейтинг молодого очільника міста серед його ж виборців останнім часом значно знизився. Головні причини – його відверте загравання з «Опоблоком» та ігнорування прямих посадових обов’язків мера.

У цьому контексті варто згадати і той факт, що у липні сесія міськради лише з другого разу після тривалих дискусій визнала Росію країною-агресором. При цьому голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко залишився незадоволеним тим, як приймалося це рішення.

«Чи може мені хтось пояснити, що сьогодні відбувалося в Миколаївській міській раді? Чи дали поважні люди, що були обрані депутатами міськради, чітку відповідь на питання щодо агресії з боку Російської Федерації? Я, на жаль, відповіді не побачив. Побачив лише трюки «вправних еквілібристів» з майже всіх політичних сил міської ради. В тому числі, і від мера міста», – написав у своєму Фейсбуці Савченко.

Обурення губернатора викликало те, що, по-перше, і депутати, і сам Сєнкевич як могли відтерміновували розгляд даного питання на сесії. А коли таки на ньому наполягли депутати від БПП і його поставили на голосування, то фракція «Опозиційний блок» не дала голосів, і рішення провалили. При цьому «Опоблок» запропонував свій, абсолютно «розмитий» варіант рішення з даного питання. Згодом, після тривалих перемовин, рішення у варіанті БПП таки проголосували, але з мінімальною перевагою голосів – 28 депутатів з 49 присутніх.

ЗАТЯЖНИЙ СУД РОМАНЧУКА

1 серпня після кількамісячної перерви Центральний районний суд міста Миколаєва продовжив розгляд кримінального провадження за обвинуваченням колишнього першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Романчука. Його підозрюють в отриманні 90 тисяч доларів хабара.

Торік ця історія набула широкого резонансу в усій країні. Воно й не дивно – затриманий був не просто заступником голови ОДА, а Героєм України. 3 червня 2016 року СБУ спільно з військовою прокуратурою заявили про припинення корупційної діяльності групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА Миколою Романчуком. Група вимагала хабар за надання дозволу ТОВ «ЕЛК-БУД» з видобутку вапняку. Під час обшуків на робочому місці та вдома в маєтку першого заступника голови ОДА знайшли валізу з 300-ма тисячами доларів та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, у яких були сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом.

Але попри те, що було заявлено про групу високопосадовців, наразі судять лише Романчука. Більше того, хто спостерігає за цією подією вже понад рік, не може не помітити, що в судовому процесі з доказовою базою не густо. Та й ще одного фігуранта цієї справи, тодішнього радника голови обласної ради Геннадія Левченка, досі не знайшли – він у бігах.

І судовий процес явно затягується. Після двох-трьох судових засідань оголошуються перерви, які тривають по кілька місяців. Ось і цього разу суд провів три судові засідання, де було продовжено дослідження письмових доказів. Не завершивши навіть цієї процедури, суд знову пішов на перерву на невідомий термін. А попереду ще не тільки речові докази, а й допит 61-го депутата облради, які також мають стосунок до цієї справи. Отож треба запастися терпінням…

МИКОЛАЇВСЬКІ «РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА» ТА РЕКОРД ДЛЯ «ПАНАМАКСІВ»

Аналізуючи пік літа, слід згадати і про нещодавнє резонансне затримання одного з найвідоміших миколаївських кримінальних авторитетів Ігоря Науменка, на прізвисько «Наум», цього разу – за вимагання. «Авторитет» заарештований на два місяці. Кілька років тому його вже намагалися засудити за незаконне зберігання зброї, але тоді з цього нічого не вийшло.

Ще одна резонансна, але на цей раз трагічна подія сталася в Миколаєві 25 липня. Це була історія сучасних Ромео і Джульєтти, яка шокувала городян. У цей день 25-річний хлопець, не витримавши незаслужених образ від сторонніх молодиків, повісився, а його 19-річна подруга, дізнавшись, що трапилося, зістрибнула з даху багатоповерхівки.

І все ж, завершити огляд подій спекотної пори хотілося б позитивною новиною зі сфери економіки. Миколаїв уже перестали асоціювати з містом суднобудівників. Віднині це місто-порт. Отож усі новини з цієї сфери не можуть не радувати миколаївців. Наприкінці липня вперше за всю історію існування морський термінал "Ніка-Тера" провів одночасне завантаження зерновими двох суден типу "Panamax". За словами начальника порту Аліма Агакішієва, технологічно схему завантаження детально відпрацювали і процес проходить успішно. Клієнти задоволені суттєвим скороченням часу завантаження суден.

У найближчій перспективі планується збільшити швидкість обробки «Panamax», завантажуючи кожне судно одночасно двома машинами. Дана технологія дозволить скоротити час завантаження великотоннажних суден біля причальної стінки на півтори і більше доби. А час, як відомо, це гроші. Отож сподіваємося, що кінець літа принесе й інші хороші новини.

Алла Мірошниченко, Миколаїв.

Фото з сайту «Ник-вести», офіційного порталу Миколаївської міськради та мережі інтернет

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-