Давня піч, сучасний смерч і проблема з партизанами. Про що у липні говорили в Чернігові

Давня піч, сучасний смерч і проблема з партизанами. Про що у липні говорили в Чернігові

Аналітика
Укрінформ
Рішення про перенесення поховань часів війни з місця розваг до цвинтара викликало тривалу дискусію

Липень на Чернігівщині, зазвичай, - місяць, котрий не балує медійників новинами. Однак у цьому році він відчутно жвавіший. Певно, позначається загальне підвищення суспільної активності і невластива липню прохолодна погода. З пригоди, спричиненої нею, і почнемо цей огляд.

СМЕРЧ ПІДНЯВ ДІТЕЙ

«Смерч підняв у повітря на кілька метрів двох дітей, а потім кинув їх об землю» - ця новина, повідомлена телеканалом Україна,  на початку липня стала топовою на Чернігівщині. Сталося це  в селищі Березна Менського району Чернігівщини. Одну дитину довелося госпіталізувати. У ті ж вихідні шквальний вітер у кількох районах області позривав дахи, повалив дерева, обірвав дроти електромереж та зв'язку, а град розміром з голубине яйце понищив овочі на людських городах та  наставив синців пастухам.

Випадок з дітьми і смерчем тривалий час не могли прояснити. У Березнянській селищній голова раді лише підтвердили: через негоду було травмовано  дітей  - 2004 і 2008 років народження. І лише згодом із розповідей самих потерпілих стали відомі подробиці: діти ходили на ставок купатися, коли зненацька на них налетів шквальний вітер. Найменшу, 8-річну Катю, порив підняв угору на півметра чи метр (за свідченням старшого брата), потім вдарив об землю і знову підняв. Коли хлопець спіймав дівчинку за одяг, вона була вже без свідомості. На руках юнак відніс сестричку в укриття і як найстарший серед дітей кинувся допомагати іншим.

Дванадцятирічна Настя, тікаючи від бурі й граду, вела велосипед. У боротьбі зі стихією навіть не відчула, як розсікла коліно - потім їй у лікарні наклали 4 шви. Врешті-решт, усі діти опинилися в улоговині, накрилися рушником і чекали кінця негоди. Дорослі знайшли їх раніше. Вони надали постраждалим першу допомогу і викликали швидку.

Пізніше фахівці розповіли, що смерч –це атмосферний вихор, що виникає у грозовій хмарі та розповсюджується у вигляді темного рукава або хоботу у напрямку до поверхні суші або моря. В Україні смерчі з`являються рідко, а для Чернігівщини вони взагалі не є характерним явищем…

Місцеві метеорологи  повідомили, що 1 липня, метеостанція у Сновську (за 30 км від Березни) зафіксувала швидкість вітру 10 м/с. Максимальна по області була 15 м/с. Такий вітер не міг збити, а тим паче, підняти дитину в повітря. Тому, припускають, що в Березні мало місце якесь інше явище. А що саме - так і залишається для всіх загадкою.

ЛІКАРІ ОТРИМУЮТЬ СУЧАСНУ МЕДТЕХНИКУ

Чернігівщина входить у десятку областей України з найвищим рівнем захворюваності на рак – зазначають медики. Відтоді, як обласний онкологічний диспансер очолив Валерій Зуб, життя в цьому медзакладі заворушилося: там замінили обладнання, стали впроваджувати нові методи лікування, проводити унікальні операції.

Вершиною амбіційних планів головного лікаря диспансеру став проект вартістю понад 100 млн грн із будівництва нового корпусу із сучасним радіотерапевтичним обладнанням - лінійним прискорювачем. Відтак, 5 липня, на території диспансеру відбулася урочиста церемонія закладання символічної капсули на місці будівництва нового корпусу.  "Сучасна радіологічна апаратура, яка використовується для лікування майже 60% пацієнтів, нам дуже-дуже потрібна. Без неї лікувати ми вже просто не зможемо ", - сказав у своєму виступі Валерій Зуб.

За його словами, променеву терапію в диспансері щорічно проходить понад 2500 пацієнтів. Гамма-обладнання, яким оснащений заклад, вже вичерпало свій технічний ресурс і потребує заміни. Нове ж коштує 8,5 млн грн, і самотужки диспансер його купити не може, та й виробляється воно лише в Російській Федерації. Сучасною альтернативою гамма-терапевтичному апарату застарілої модифікації є лінійний прискорювач, який не містить радіоактивних елементів, а самостійно генерує випромінювання. Його і вирішено придбати.

На реалізацію даного проекту складатимуться "усім миром": розповів голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч.- 17 млн грн виділяє обласний бюджет, 40 млн грн - фонд регіонального розвитку, 10 млн - місто Чернігів, певні суми внесуть народні депутати, громади та райони області.

НА МОГИЛАХ ВЖЕ НЕ ПИТИМУТЬ ПИВО

Про те, що могили загиблих під час Другої світової війни партизанських командирів із центрального скверу ім. Миколи Попудренка треба перенести на цвинтар, у Чернігові говорили давно. Адже поряд із ними збудували музичний фонтан і влітку там постійно гуляють-розважаються люди. У світлу пору доби сквер заповнений мамами з дітками, малеча часом бігає по могильних плитах. Увечері на ті ж надгробки з пивом може присісти молодь.

Дискусії тривали довго і, врешті-решт, підійшли до свого завершення. Міська рада повідомила, що донька Героя Радянського Союзу, одного з організаторів партизанського руху в роки Другої світової війни Миколи Попудренка, просить Чернігівського міського голову перенести прах її батька разом із надгробними плитами на кладовище "Яцево" .

Хоча, за інформацією з інших джерел, написати заяву доньку партизанського командира попросила міська влада. Чи довго вагалася пані Світлана - невідомо, а от родичів іншого партизана, що теж спочивав у сквері, - заступника командира партизанського з'єднання з матеріально-технічного забезпечення Василя Капранова - владі довелося переконувати довго. Врешті-решт виконком ухвалив відповідне рішення і 10 липня останки Попудренка і Капранова перенесли на міське кладовище.

Микола Попудренко в роки Другої світової війни був командиром Чернігівського обласного партизанського загону. Загинув улітку 1943 року в брянських лісах, де й був похований уперше. В 1944 році Героя перепоховали в Чернігові у сквері, який назвали його іменем. Перенесення могили на кладовище "Яцево" було вже третім і, треба сподіватися, останнім похороном відомого партизана.

На сьогодні у сквері ім. Попудренка залишилася братська могила 24-х визволителів Чернігова від фашистських окупантів. Про її перенесення поки не йдеться з двох причин: по-перше, вона знаходиться від музичного фонтану дещо далі, а, по-друге, знайти родичів 24-х загиблих у Другу світову воїнів - справа нелегка, а то й неможлива.

 ТАМ, ДЕ ЖИЛИ СТАРОДАВНІ "МАЖОРИ"

На території стародавнього Дитинця в Чернігові археологи знайшли унікальну давньоруську піч для випалювання вапна. Про це написала на своїй сторінці у Facebook керівник археологічної експедиції, доцент Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, кандидат історичних наук Олена Черненко

"Найцікавіший об'єкт - це піч для випалювання вапна (не плутати з вапняною ямою). Подібна виробнича споруда в Чернігові виявлена вперше. Для Древньої Русі в цілому відомо всього декілька таких споруд", - повідомила вона.

Піч свого часу являла 3-метрову шахту, в якій і вироблялося вапно для будівництва. Її вивчення допоможе дослідникам отримати важливі дані про розвиток технологій наших предків.

Ще одна цікава знахідка археологів - глинобитна піч, що використовувалася господарями досить довго. Ремонтувалася не менше 8 разів.

Знайшли археологи й частину записки (графіті) з минулого на стінці амфори. Уламки амфор та імпортного посуду, зазначила Черненко, - сліди колишньої розкоші.

Археолог звернула увагу на знайдений фрагмент скляного бокалу з розписом.

 "За першим враженням - Візантія. Як написала у щоденнику одна з практиканток, "колись тут жили "мажори", - зазначила Черненко.

Цьогорічні розкопки проводилися три тижні на території колишньої чернігівської фортеці стародавнього Дитинця, яка була заснована в Х сторіччі й де багато віків концентрувалося міське життя. Культурний шар там зберігся добре, що й залишило для нащадків рештки цікавих споруд.

 Наталія Потапчук, Чернігів

Фото надані автором

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-