Вілкул і Пічник, метро і Європарламент. Дніпро за місяць

Вілкул і Пічник, метро і Європарламент. Дніпро за місяць

Аналітика
Укрінформ
Найбільше враження на європарламентарів справив «Музей громадянського спротиву жителів Дніпропетровщини»

Дніпро – місто мирне, але й прифронтове. Його активно розбудовують, але не забувають про тих, хто воює з окупантом на «передку». За місяць, що минув, тут відбулося багато чого і позитивного, й насторожуючого, і веселого, й сумного. Героями суспільного інтересу ставали і політики, й гості з-за кордону, і… пічники з газовщиками.

МЕТРО, НАРЕШТІ, ДОБУДУЮТЬ

Добра для дніпрян новина. 15 червня почалася активна фаза добудови місцевого метро.

Мешканцям міста оголосили, що в рамках будівництва проводитимуться вибухові роботи. Перший експериментальний вибух прогримів на глибині 45 метрів. За відчуттям і силою він нагадав вібрацію від вантажного транспорту. Інженери запевняють, що прилеглі будинки і їх жителі – у цілковитій безпеці.

«Це перший великий крок за останні більш ніж 20 років для міста. На сьогодні будівництво нових станцій метро – один із головних проектів не тільки Дніпра, а й країни. Ми трохи відстаємо від графіка, на 3 місяці. Але в майбутньому все надолужимо і встигнемо з запуском першої станції», – заявив мер міста Дніпра Борис Філатов.

Наступна серія вибухів відбулася 27 червня в районі проспекту ім. Дмитра Яворницького. Як зазначають спеціалісти з проведення гірничих робіт, специфіка розвитку підземки в Дніпрі – це складні ґрунти і підземні води. Крім того, в центральній частині міста розташовано багато історичних пам'яток. Експериментальні вибухи допоможуть розрахувати силу зарядів, які використовуватимуться надалі. Від цього залежатиме безпека житлових будинків.

Метро у Дніпрі почали будувати ще в 1982 році. З 1995 року в підземці працюють шість станцій замість дев'яти запланованих. Наразі, Дніпровське метро – одне з найкоротших у Європі і має лише одну лінію довжиною менше восьми кілометрів, подорож якою триває чверть години. Метро прокладене від однієї з околиць до вокзалу і не доходить до центру міста, тому не користується попитом. Сьогодні метрополітен Дніпра готовий перевозити 150 тисяч людей на добу. Але денний пасажирооборот на станціях становить лише 27 тисяч.

На думку мера міста, після добудови метро нарешті стане рентабельним, а в Дніпрі з'явиться єдина логістична система транспорту.

Як відомо, в міжнародному тендері перемогла турецька будівельна компанія-підрядник Limak. Французька компанія Еgis і ПАТ виступає консультантом проекту, «Київметробуд» бере участь у роботах з української сторони. Вартість контракту – 224 мільйони євро. На будівництво метрополітену у Дніпрі з Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком були укладені кредитні угоди на загальну суму понад 300 млн євро.

Після добудови станцій «Центральна», «Театральна» і «Музейна» загальна довжина підземки досягне вже 11,1 км. Як вважає провідний менеджер групи управління проектом завершення будівництва метрополітену у м. Дніпро Антон Воронько, першою доцільно відкрити станцію «Центральна», яка пропускатиме найбільший пасажиропотік міста.

Паралельно з добудовою підземки у Дніпрі збираються провести комплексну реконструкцію площі Героїв Майдану. ЇЇ планують зробити пішохідною, створять пересадковий вузол між метро і електричкою.

ВІЛКУЛІВСЬКА «САГА»

Відлунням подій 9 травня стали затримання причетних до сутичок «тітушок» – 10 червня та ще одного – 7 липня.

Нагадаємо, 9.05.2017 під час масових заходів з нагоди свята сталися сутички між представниками різних політичних груп. Поліція втрутилася у конфлікт, застосувавши кийки і сльозогінний газ. Як наслідок, було травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу та 6 поліцейських.

Реакція міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не примусила себе чекати: керівники поліції міста і області, а також їхні заступники були відсторонені від посад. Для розслідування подій створено спеціальну комісію.

16-ти  осібам повідомлено про підозру. Серед них – три організатори, координатор, два «касири» та десять активних учасників масових заворушень (так званих «тітушок»). У справі проведено 38 обшуків, допитано понад 130 свідків.

Генпрокурор Юрій Луценко запевнив, що правоохоронці мають відеозапис, який може свідчити про причетність членів місцевого штабу Опоблоку до організації і фінансування дій «тітушок» 9 травня. Народного депутата від Опоблоку Олександра Вілкула навіть двічі викликали на допит у прокуратуру. Однак він проходить у справі лише як свідок.

Несподівано, а, можливо, й очікувано, прізвище Вілкула прозвучало знову у новині про те, що співголова Опозиційного блоку, за даними головного управління ДФС України у Дніпропетровській області, ухилився від сплати податку на суму понад 19 млн грн, із отриманих за 2015 рік доходів.

В. о. начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук розповіла, що «проведено документальну позапланову невиїзну перевірку фізичної особи Вілкула О.Ю. з питань достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Перевіркою даних, відображених в електронній декларації за 2015-й рік, встановлено перевищення статків над загальною сумою отриманих особою доходів на суму 72,9 млн гривень, що призвело до несплати до бюджету податків і зборів на суму 19,6 млн грн».

Матеріали перевірки направлені до Генпрокуратури.

Сам Олександр Юрійович сприйняв такі обвинувачення дуже емоційно, назвавши Оксану Томчук «неграмотною пройдохою», а звинувачення його у несплаті податків – «дешевим піаром» і «свавіллям правоохоронців, які «шиють» справи за те, що опозиція не хоче голосувати так, як треба владі». Він запевнив, що нічого не знає про таку перевірку і вимагав видати на руки акт про неї, аби на законних підставах звернутися до суду. Томчук відповіла, що акт отримав представник Вілкула, але нардеп заперечив і це.

Вілкул-молодший вважає перевірку відповіддю на події 9 травня. «Але мені не звикати, бо, мабуть, це вже 20-те кримінальне провадження проти мене. Спершу перші три роки перевіряли мою діяльність на посту губернатора Дніпропетровської області. Під лупу, з мікроскопом вивчили кожен мій підпис. Кращі спеціалісти СБУ, прокуратури, поліції, юристи Приватбанку нічого не знайшли. Потім справа про 9 травня, але в них нічого не клеїться», – обурювався Вілкул в ефірі телеканалу «Інтер».

10 липня у соцмережі Вілкул повідомив, що нарешті отримав поштою цей акт перевірки і вже наступного дня збирається подати скаргу до Національної ДФС. Натомість Юрій Луценко пообіцяв, що до кінця літа з нардепа Олександра Вілкула буде знято недоторканність.

ЯК МЕР ДНІПРА ЗБИРАВСЯ ВИСІКТИ РІЗКАМИ «ПІЧНИКА»

Хто бував у Дніпрі, часто зустрічав саморекламу послуг пічника – просто «пічник» і телефон. Вона траплялася так часто і в таких непідходящих для неї місцях – на зупинках, на плакатах, на парканах, – що викликала невдоволення. Безрезультатно кілька місяців ловили порушника благоустрою поліція та комунальники. І тут, нарешті, цього «пічника» впіймали активісти. Вони вирішили подзвонити йому на телефон і замовити ремонт каміна. Замість жаданої роботи з печами і грубами чоловіку довелося зафарбовувати тисячі своїх оголошень по всьому Дніпру.

Про це повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов у Facebook.

«Легендарний «Пічник», який спотворив усе місто своїми написами, упійманий, і його примушено зафарбовувати власне неподобство.

Ліберали лютують, що людину позбавили свободи і без суду залучили до примусової праці. А я би, як легендарний Андрій Фабр, славної пам'яті Катеринославський губернатор, ще би й особисто висік вандалів різками в околотку», – написав Філатов.

Заступник міського голови Михайло Лисенко повідомив, що порушнику вже виписали 300 гривень штрафу, але це не все – він за власний кошт має відновити фасади тих будинків, які він пообписував своєю «рекламою».

Водночас «пічник» (міцної статури чоловік, до речі, - ред.) виправдовувався так: «Це вимушені дії. У мене немає грошей на дорогу рекламу».

Дніпровці – народ веселий, і вдалися до тролінгу горезвісного «пічника» – запропонували футболки з рекламою послуг цього чоловіка, так би мовити, на його захист. Вийшло  креативно, до того ж, нічого не засмічується, не лізе в очі, не псує будинки й паркани.

«Тільки в Дніпрі можуть жити такі підприємливі і саркастичні громадяни. Випишіть, чиїх рук діло. Допоможу з безплатною рекламою футболок», – написав Філатов.

Це «найкраща реклама пічника за всю історію, безплатно і продуктивно без витрат» – розважаються дніпряни постами у мережах. – «Ще тиждень такого тролінгу – і пічник мільйонер», «У Мукачево при житті поставили пам'ятники сажотрусу, може і наш пічник уже настільки ж крутий».

Та жарти жартами, а тим часом у Дніпрі створили відділ у структурі комунального підприємства «Земград», який займатиметься ліквідацією оголошень у непризначених для цього місцях. Про це повідомив начальник управління реклами міськради Руслан Мороз на своїй сторінці в Facebook.

Це дуже слушно і вчасно, бо, як повідомляють користувачі соцмереж, у Дніпрі вже з’явилася інша реклама, подібна до «пічника», яка рекламує послуги «газовщика».

У ЄВРОДЕПУТАТІВ НАРЕШТІ ВІДКРИЛИСЯ ОЧІ – У НАС НЕ АТО, А ВІЙНА

А ще до Дніпра завітав Європарламент. Голова комітету Даріуш Розатті та євродепутат Міхаель Галерe в супроводі нардепів з БПП перед поїздкою в АТО побували в прифронтовому місті, оглянули музей АТО та відвідали поранених у лікарні Мечникова.

Виявилось, що найбільше враження на них справив «Музей громадянського спротиву жителів Дніпропетровщини».

«Музей особливо вразив фільмом про війну, який демонструвався у великому приміщенні на усіх чотирьох стінах, створюючи ефект присутності на місці подій. Він яскраво продемонстрував, наскільки неабстрактною і близькою є війна. Розмовляючи між собою, депутати під враженням повторювали: «Чи можеш уявити – війна в Європі, в ЄВРОПІ!», – розповіла про зустріч на своїй сторінці у Facebook народний депутат Марія Іонова.

Це й не дивно, бо автори фільму – продюсер, волонтер Наталія Хазан і режисер Євген Титаренко, який більше року пробув у батальйоні «Госпітальєри» на Донбасі, «цей фільм пропустили через себе». Таку в усякому разі оцінку дав фільму волонтер, керівник проекту зі створення «Музею громадянського подвигу жителів Дніпропетровщини» Юрій Фанигін. «Цей фільм – нестандартний художній продукт, він має цілий ряд окремих блоків, що один до одного єднаються у загальну хронологію подій і таким чином він дуже нагадує людську пам'ять, бо вона складається іноді з відрізків, що не мають акцентованого початку й акцентованого кінця, а лише пікове навантаження, – але один до одного плюсуються, і саме так ми пишемо нашу українську історію», – говорить Фанигін.

А ось що пише дніпрянка Тетяна Родкіна: «Я була в музеї з екскурсією Юри Фанигіна, дякую, цікаво було послухати одного з його творців про те, як задумувався і створювався музей. Волонтери, переселенці, добровольці, медики... Свої власні емоції накотилися, душили сльози, не давали слухати... Юра методично розказував, як вибудувана експозиція, все логічно, чітко, а у мене в голові знову проносилися перші колони швидких, що летіли по Гагаріна з аеропорту в Мєчку влітку 14-го, ми тоді рахували, холонучи – 9, 10... 15. Через годину знову 9,10...»

Ще більшим одкровенням для депутатів Європарламенту стала зустріч делегації з головним лікарем Дніпровської обласної клінічної лікарні ім.Мечникова Сергієм Анатолійовичем Риженком. Той розповів про інтенсивну роботу закладу, який, будучи цивільним, уже четвертий рік працює, по суті, як військовий шпиталь, і за цей час врятував життя понад 2200 тяжкопораненим бійцям, і надав допомогу понад 14000 пораненим військовим і цивільним.

Людмила Блик, Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-