Херсонщина та Хмельниччина обговорили питання створення ОТГ

Херсонщина та Хмельниччина обговорили питання створення ОТГ

Укрінформ
У Херсоні у четвер представники Херсонщини та Хмельниччини під час засідання круглого столу в облдержадміністрації обговорили питання створення в цих регіонах об'єднаних територіальних громад (ОТГ) та їх функціонування.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви (Хмельницька область - ред.) вийшли в передовики в Україні по об'єднанню громад. У нас так само є певні темпи - ми за рік (2016 рік - ред.) створили 11 ОТГ. Всього у нас їх 14. Я вдячний вам, бо ви є прикладом для наших ОТГ, для тих, хто має сумніви. І я впевнений, що ваш сьогоднішній приїзд стане гарним прикладом для наших об'єднаних громад бути впевненим у собі і розвивати Херсонську область", -  сказав у виступі на засіданні голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

У свою чергу, заступник голови Хмельницької ОДА Валерій Олійник зазначив, що на Херсонщину приїхали у складі делегації Хмельниччини представники 17-ти із 26-ти створених в області об'єднаних територіальних громад. "В результаті реформи вони (ОТГ - ред.) дійсно стали господарями на своїй території, вони вирішують всі проблемні питання, які є на сьогодні: це і дороги, і комунальна власність, і школи, і садочки, і вивіз сміття, і будівництво водогонів. Якщо взяти 2016 рік, ми проаналізували, то на 183 млн гривень збільшились надходження до місцевих бюджетів об'єднаних територіальних громад. Це показує, що ця реформа є ефективною, і ці кошти йдуть на розвиток даних територій", - наголосив Олійник.

Як зазначалось на круглому столі, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Хмельниччина посіла перше місце в Україні у загальному рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад. І створення таких спроможних ОТГ в регіоні продовжується - до кінця 2017 року їх кількість збільшиться ще на 6 ОТГ, додав Олійник. 

Читайте також: Як прогресує громадянське суспільство? Презентація індексу сталості розвитку ОГС України

Проте і Херсонщина у цій роботі не відстає. Як розповів Гордєєв, "в цьому році ми хочемо створити ще, як мінімум, 11 ОТГ, а то й більше". У виступах акцентувалось, що для хмельничан може бути корисним, зокрема, досвід херсонців щодо прийняття в регіоні програми розвитку людського капіталу (фінансування підготовки для місцевих громад у вишах необхідних їм кадрів вчителів, лікарів та інших спеціалістів), впровадження для жителів області електронної медичної карти, залучення на потреби розвитку громад міжнародних грантів. Тож, на Херсонщині також поділяться з хмельничанами своїм досвідом стосовно створення і функціонування ОТГ, запевнив гостей в.о. першого заступника голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій, який курує в ОДА питання реалізації в регіоні державної та регіональної політики у сфері децентралізації.

"Процес децентралізації на сьогодні це найефективніший спосіб єднання всієї України. І я думаю, що такий приклад і Хмельниччини, і Херсонщини ще раз доводить, що процес децентралізації - це єднання України та її збереження. І цей процес незворотний", - наголосив Бутрій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-