Українцям радять, як пережити спеку

Українцям радять, як пережити спеку

Укрінформ
У спекотний період, коли температура сягає 30-ти градусів і вище, українці мають бути особливо уважні до свого здоров'я. Особливо вразливими до неї є діти та хронічно хворі.

На цьому наголосив головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка в коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Тут треба говорити про те, як легше пережити спеку в приміщенні, надворі і при цьому врахувати пожежу в Чорнобильській зоні, що стосується навколишніх територій", - сказав Отто Стойка. 

За його словами, важливо, щоб не нагрівалося сонцем приміщення. 

"Треба його затіняти шторами або користуватися спеціальними відбивачами світла. Вмикати кондиціонер, якщо є, або вентилятор. Але при цьому не сидіти під кондиціонером, тим більше не спати під ним, оскільки  можна непомітно себе переохолодити, особливо якщо людина спітніла. Якщо після спеки переборщити з кондиціонуванням, можна дуже тяжко лікуватися від його наслідків, може дійти і до запалення легенів", - застеріг лікар.

Крім того, що варто слідкувати, аби не бути на протязі, також треба слідкувати за вологістю, для чого користуватися зволожувачами повітря або розвішувати мокрі простирадла. Бажано мати більше кімнатних рослин, які активно сприскувати водою. Частіше робити вологі прибирання. Приміщення треба періодично, декілька разів на день, провітрювати. 

Надворі краще бути у світлому одязі - бажано з натуральної тканини або спеціальних штучних, у капелюсі або під парасолькою. 

"Особливо це рекомендується людям світлооким, світлошкірим, від природи світловолосим, що не стійкі до сонця. Їм раджу використовувати також сонцезахисний крем. Він, звичайно, не панацея і не дає такого захисту, як тінь, але це додатковий захист. Особливо уважними треба бути до дітей, бо вони дуже вразливі до сонця. При високій температурі повітря вони мають бути в тіні - не від будівель, а від дерев, бажано на чистому повітрі, у зеленій зоні, біля водойм", - радить Стойка. 

У спеку, наголошує він, треба бути особливо обережними з холодними напоями і пити воду чи чаї кімнатної температури. Не зловживати солодкими напоями, що є проблемою влітку. Особливо дітям, оскільки такі напої містять багато цукру, що вже саме по собі погано впливає на здоров'я, призводить до ожиріння, порушення обміну речовин. 

"У південних країнах, скажімо, навіть спеціально підвищують ціни на солодкі напої і забороняють їх продаж у дитячих закладах", - розповів головний лікар Київського міського центру здоров'я.

Він також порадив вживати здорову їжу, не перевантажувати себе дуже калорійними, м'ясними, жирними та надміру солоними стравами, а більше споживати салати, овочі та фрукти. 

Треба зважати і на пожежу в Чорнобильській зоні, наголошує Стойка. 

"У суху погоду підвищується задимленість, яка впливає в першу чергу на людей, що мають проблеми з бронхо-легеневою системою, а також на курців. Чим більш забруднене повітря, тим більше навантаження на організм, може бути загострення. Для дітей це навантаження може бути ще більше. Тож, іще раз повторю, для прогулянок треба обирати місця, де немає пилу, диму, прямих сонячних променів, а більше зелені і води", - рекомендує медик.

Він також попереджає: необхідно бути обережними і людям з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, тому що при таких захворюваннях вони нестійкі до даних погодних умов - у них може підвищуватися тиск, бути нестабільний стан здоров'я. 

"Тож треба ретельніше слідкувати за тиском, рівнем цукру, краще порадитися з лікарем щодо режиму прийому ліків і режиму харчування. Без потреби у сильну спеку не виходити на вулицю, не користуватися в час пік громадським транспортом, бути обережними в тих місцях, де є сильні кондиціонери, зокрема навіть у метро, - щоб не наражати себе на небезпеку", - попереджає Отто Стойка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-