Хуг скаржиться на бойовиків та СЦКК

Хуг скаржиться на бойовиків та СЦКК

Укрінформ
Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявляє, що бойовики "ДНР" цього місяця неодноразово перешкоджали роботі спостерігачів в районі окупованого Новоазовська.

Про це він сказав сьогодні на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Вочевидь, роботі місії перешкоджають, аби інформація, яку мають спостерігачі, не розповсюдилася. Минулого тижня був яскравий випадок на неконтрольованій ділянці поблизу кордону з Російською Федерацією, зокрема в районі Новозовська на півдні Донецької області.... Там з початку місяця представники т. зв. "ДНР" неодноразово перешкоджали роботі нашої місії", - сказав Хуг. 

Він також висловив обурення з приводу того, що в СЦКК не змогли надати гарантій безпеки доступу до зазначеної неконтрольованої українською владою ділянки. 

"СЦКК замість того, щоб посприяти забезпеченню нашого доступу, як це передбачено Мінськими домовленостями, повідомив нам про те, що задля доступу до цих районів нам необхідно отримати письмовий дозвіл так зв. "ДНР". Я хотів би нагадати кожному, що СММ ОБСЄ вже має письмовий дозвіл на доступ до цих районів, він називається Доповнення до комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей. Наша свобода пересування гарантується мандатом місії, схваленим 57 країнами учасницями ОБСЄ. Також я б хотів нагадати, що так званий представник "ДНР" підписав це Доповнення", - зазначив Хуг. 

За його інформацією, загалом в останній час спостерігачам СММ ОБСЄ 17 разів перешкоджали в доступі до окремих ділянок, при чому переважна кількість блокувань роботи сталася через дії озброєних бойовиків "ДНР". 

"Окрім традиційних обмежень свободи пересування СММ ОБСЄ 17 разів в районах, що не контролюються українським урядом, і 1 випадок на території, що контролюється урядом, було також низка інцидентів, коли під загрозою опинилося життя наших спостерігачів. Минулого тижня в Ясинуватій озброєний член так званої "ДНР" стріляв по наших спостерігачах і атакував їхній автомобіль. Пізніше того ж тижня у п'ятницю в Золотому спостерігачі СММ потрапили під вогонь і кулі просвистіли над їхніми головами, за 100 метрів від них використовувалися міномети та гранатомети", поінформував Хуг. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-