Мер Дніпра заявляє про

Мер Дніпра заявляє про "невдалу медреформу" і збирається до суду

Укрінформ
З 1 вересня міськрада Дніпра припиняє фінансування 29 медичних закладів вторинного рівня. Рішення це вимушене і є наслідком невдалої медичної реформи, згідно з якою лікарні вторинної ланки належать облраді, а фінансувати їх має місто.

Про це йдеться в офіційній заяві міського голови Дніпра Бориса Філатова, розміщеній у соцмережі Facebook.

"Рішення про припинення фінансування вимушене. У міському бюджеті потрібно знайти ще 164 млн грн. Саме стільки не вистачає вторинній медицині для виплати зарплат 10 тисячам медпрацівників. На сьогодні держава виділила субвенцію в розмірі 333 млн грн. Але ця сума становить лише 70% від необхідної. Тобто за мінімальної оплати праці цих грошей вистачить на дев'ять із половиною місяців. Решту змушений покривати міський бюджет", - уточнив Філатов.

Він підкреслив, що від початку року місто вже виділило понад 100 млн грн. Гроші пішли на оплату комунальних послуг лікарень і виплату зарплат медикам.

"Кілька років тому драконівська реформа фактично знищила медичну галузь у нашій області. Лікарні вторинної ланки належать облраді, а фінансувати їх має місто. Такого немає ніде в Україні! Після того, як у 2015 році так званий пілотний проект закінчився, область повинна була повернути лікарні місту. Але цього не сталося. Облрада, всупереч здоровому глузду, залишається байдужою до наших вимог повернути вторинну медицину місту. А це фактично правове порушення", - пише міський голова.

За словами Філатова, місто готове прийняти на баланс ці медустанови, об'єднати їх із "первинкою", оптимізувати та розвивати. Й поки облрада роздумує, юристи працюють над тим, щоби вирішити цю ситуацію в правовому полі. "Зокрема, йдеться про подачу судового позову", - уточнив Філатов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-