Чим завершиться «золота ера» Вілкулів?

Чим завершиться «золота ера» Вілкулів?

Аналітика
Укрінформ
Як розвиваються події у Кривому Розі після резонансних травневих арештів та обшуків у чиновників

Травень для Кривого Рогу виявився багатим на резонансні події. Як грім серед ясного неба прозвучала інформація про те, що до посадовців Криворізької міської ради прийшли з обшуками в рамках розслідування кримінальної справи про злочинну організацію, що займалася розкраданням коштів в особливо великих розмірах. Було затримано в.о. начальника управління містобудування, архітектури і земельних відносин виконкому міськради Кривого Рогу Валерія Нетяженка.

Далі обшуки та слідчі дії тривали ще за 18 адресами, а саме – у виконавчих комітетах міської ради, управлінні Державної казначейської служби міста, офісних приміщеннях суб'єктів господарювання, а також за місцем проживання і реєстрації підозрюваних та осіб, які можуть бути причетні до створення та діяльності вказаної злочинної організації.

На підставі отриманих доказів оголошені підозри першому заступнику міського голови Євгену Удоду, неофіційному власнику ТОВ «Біф будінвест» Антону Міхаленку та директору цього ж підприємства Андрію Стеблянку, двом чиновникам з виконкому міської ради – начальнику управління містобудування і архітектури Гнатовському П.П. та начальнику відділу з питань державного архітектурно-будівельного контролю Лисенку І.П.

Після цього у Кривому Розі кілька днів на роботу до міськради не виходили п'ять із семи заступників міського голови Юрія Вілкула, а також деякі начальники управлінь і їх заступники.

Чотири особи, серед яких три високопосадовці міської ради, які переховувалися від органів досудового розслідування, оголошені в розшук. У ЗМІ з'явилася інформація, що Євген Удод, очевидно передбачаючи такий розвиток подій, виїхав або ж утік до однієї з європейських країн. На що міський голова Юрій Вілкул поспішив заперечити, пояснивши, що його перший заступник – у відпустці.

У місцевих інтернет-виданнях зазначалось, що підозрювані та їхні покровителі в особі міського керівництва завбачливо встигли залишити місто й, мабуть, уже виїхали за межі України. Люди, близькі до чиновницьких кабінетів, зокрема, стверджують, що «вивезли за кордон навіть директорів найбільш підозрілих вілкулівських підприємств з усіма компрометуючими документами».

Майже одночасно з обшуками під стінами муніципалітету зібралися криворіжці на мітинг стосовно народної ініціативи з відкликання 11 депутатів-перебіжчиків, обраних від Радикальної партії Ляшка та «Батьківщини». Громадськість була занепокоєна, адже за 20 днів до того ініціативна група зібрала близько 45 тисяч підписів за відкликання цих депутатів, які утворили коаліцію з «Опозиційним блоком», підконтрольним у Кривому Розі сім'ї Вілкулів). Але 3 травня члени міської виборчої комісії виявили, що всі документи (близько 5000 листів із підписами) було вкрадено з опломбованого приміщення ТВК. Як не дивно, це приміщення – у будівлі Криворізької міської ради, яка останнім часом просто перенасичена працівниками «Криворізької муніципальної гвардії» (комунальне підприємство, яке забезпечує охорону адміністративних будівель міста, - ред.).

Після цього ініціативна група передала територіальній комісії копії листів. Щоправда, ЦВК порадило не брати до уваги ті копії. Та й за членами комісії доводилося активістам мало не додому ходити. Засідання ТВК все ж відбулося, вночі 23 травня. Члени комісії так і не змогли ні зупинити народну ініціативу щодо відкликання 11 депутатів-перебіжчиків, ні звернутися до центральних апаратів Радикальної партії і «Батьківщини» з цього приводу, зобов'язавши їх ухвалити рішення щодо відкликання народних обранців. Криворіжці все ж налаштовані рішуче йти до кінця.

Так само рішуче налаштовані криворізькі шахтарі, які майже одночасно на всіх головних підприємствах міста почали підземний страйк із вимогою підвищення заробітних плат.

4 травня шахтарі чотирьох шахт Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК) – «Родіна», «Октябрська», «Гвардійська», «Тернівська» не вийшли після нічної зміни на поверхню. Під землею, на глибині 315 метрів, вони провели профспілкові збори і вимагали підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалента 1000 доларів.

Керівництво КЗРК почало перемовини з гірниками і сторони дійшли згоди про підвищення заробітної плати на першому етапі на 20%, до Дня шахтаря ще на 30%, а до кінця року на 100%. На ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» керівництво оголосило про підвищення заробітних плат робітників основних професій на 70% з 1 травня 2017 року. Але вже наступного ранку працівники влаштували мітинг, де вимагали зарплату, еквівалентну 1 тис. євро.

Переговори страйкуючих шахтарів з керівництвом ПрАТ «Євраз «Суха балка» досі не завершилися. Шахтарям пообіцяли підвищення зарплат лише в межах 20%. Та чи випадковим є волевиявлення трудового народу саме в такий буремний для Кривого Рогу час? Чи за цим стоять лише інтереси профспілок?

Чи можливо, нічого цього не було б, якби не події 9 травня у Дніпрі, коли під час масових заходів з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні сталися сутички між представниками різних політичних груп. Поліція тоді застосувала спецзасоби.

В одній із сутичок під час акції «Марш перемоги», яку організовував «Опозиційний блок», сталася бійка між хлопцями спортивної статури, так званими «тітушками», з оточення співголови партії, народного депутата Олександра Вілкула, і ветеранами АТО.

За даними поліції, внаслідок вказаних подій травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу та 6 поліцейських. Уже наступного дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков усунув від посад керівників поліції міста й області, а також їхніх заступників. Для розслідування подій була створена спеціальна комісія. Без сумніву, вона зробить правильні висновки стосовно дій поліції, але залишиться ще багато питань. Наприклад, звідки приїхали «тітушки», кого вони «охороняли», хто їх спонсорував, адже, люди бачили, що автобуси з тітушками чергували з ночі.

Уночі, 13 травня, у Кривому Розі та Кам'янському рятувальники двічі ліквідували пожежі в партійних приміщеннях «Опоблоку», поліція відкрила кримінальні провадження. На щастя, ніхто не постраждав, в обох випадках пошкоджено вхідні двері, горіла гума від шин. Що це було – помста за 9 травня чи невдале інсценування? У партії ці інциденти назвали «продовженням подій 9 травня». «Підпал, звісно, був актом залякування», – говорив депутат Дніпровської міської ради від «Опоблоку» Сергій Суханов.

«Тітушок» пізнавали й ідентифікували за соцмережами, більшість із них були криворіжцями, поліція затримала 25 осіб, 14-ом з них оголосила підозру. Оскільки один із цих «тітушок» добровільно погодився співпрацювати зі слідством, то вдалося встановити, хто їх організатор.

У середу, 24 травня, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив у Верховній Раді, що правоохоронці мають відеозапис, який дає змогу говорити про причетність членів штабу «Опоблоку» на Дніпропетровщині до організації і фінансування діяльності «тітушок».

«Тепер ми вже знаємо точно, хто організовував і інструктував цих «тітушок» і, пане керівник «Опозиційного блоку», в мене погані новини - вони всі організовувалися, інструктувалися і фінансувалися у вашому штабі на Дніпропетровщині, особисто паном Вілкулом і паном Колесніковим. На цей момент ми маємо відповідне відео, як вони всі разом заходять в офіс - слава БПП, бо їхній офіс поруч і в них є відеокамера», - заявив генпрокурор. За дивним збігом обставин оголошено це було в День народження Олександра Юрійовича Вілкула.

І останнє – 24 травня мала відбутися чергова сесія Криворізької міськради, але її міський голова Юрій Вілкул своїм розпорядженням переніс на невизначений термін, начебто, через ймовірну дестабілізацію в місті та погрози.

Проаналізувати ці події – завдання не з легких. Спробуємо це зробити із заступником голови Криворізького центру розслідувань Богданом Рижаком:

- Почну з кінця. Чому Вілкул скасував сесію? Юрій Григорович відмінив сесію, бо відчуває, як його тиснуть з усіх боків. ДФС і ГПУ – з одного боку. З іншого – демократичні процеси з відзиву "тушок", які легітимізували владу Вілкула після місцевих виборів 2015-го. Є і третя причина, вона полягає у страху старого мера, страху перший раз програти по-серйозному. На кораблі - бунт, і спричинений він арештом Натяженка. Побоялись виходити на роботу ті, хто мав якісь справи з ним.

Як регіонал, який втримав владу після «Революції Гідності», Юрій Вілкул отримав досить чіткий сигнал про те, що йому не довго тут залишилось сидіти після останніх місцевих виборів, де він ледь не програв «політичному новачку» – Юрію Милобогу. Підозрюю, це він зрозумів по-своєму: треба красти, нещадно красти з міського бюджету.

Після перших обшуків у виконкомі був сигнал від податкової. Але «Акелла», як кажуть, вже глухий і сліпий, та й при першій небезпеці ховається в нірку, наче ховрах, точніше – їде у відпустку або йде на лікарняний. Тепер за його людьми – Удодом і Міхаленком, – почалося полювання. Олександр Вілкул, ще маючи депутатську недоторканність, намагається врятувати ситуацію, але це йому не вдається.

Політолог Сергій Довгаль теж вважає, що таким чином закінчується «золота ера» «Вілкулів».

- Згадаймо, вони вийшли на політичний олімп за президентства Віктора Януковича. Криворізька команда, зрощена на підприємствах рудовидобувної галузі, на той час уже контрольованих Рінатом Ахметовим, зайняла ключові щаблі у владних кабінетах Дніпра. Спершу батько, Юрій Вілкул, очолив обласну раду, згодом Олександр Вілкул став головою облдержадміністрації. Тоді Вілкул-старший поступився молодшому й накинув оком на крісло міського голови Кривого Рогу, на якому понад 20 років упевнено і комфортно почувався Юрій Любоненко.

Останньому довелося зважити на тодішні «правила гри» і погодитися на те, щоб продовжити свій трудовий шлях уже депутатом ВР України. Натомість обласну раду очолив Євген Удод, теж «зрощений» на одному з підприємств рудовидобувної галузі, контрольованих Рінатом Ахметовим. І хоч тепер ситуація на Дніпропетровщині кардинально змінилася, Кривий Ріг продовжує залишатися таким собі форпостом «учорашніх», які за результатами останніх виборів мера і міської ради навіть зміцнили свої позиції. Але не все коту масло їсти, тепер хмари щільно згустилися довкола мера-тріумфатора.

А гучні події у Дніпрі 9 травня стали приводом для ініціації збору підписів під електронною петицією з проханням позбавити депутатської недоторканності й Вілкула-молодшого. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив у Верховній Раді про причетність членів штабу «Опозиційного блоку» на Дніпропетровщині до організації і фінансування діяльності «тітушок», назвавши імена Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова. І хоча безпосередньо батькові й сину Вілкулам про підозру ще ніхто не заявив, комфортно і спокійно, як раніше, їм уже не буде.

Як вважає не надто лояльний до постмайданної влади директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, події в Дніпрі 9 травня і їх продовження у наступні дні яскраво показують протистояння між місцевими елітами за владу в регіоні: умовно кажучи, між «групою Олександра Вілкула», який представляє «Опозиційний блок», і групою "Приват", яку зараз представляє в регіоні чинний мер Дніпра Борис Філатов.

«На події в Дніпрі вплинуло два фактори: загальний – загальне напруження і загальна політизація 8 і 9 травня і владою, і опозицією, і різними маргінальними групами. І регіональний фактор, який спрацював саме в Дніпрі, це протистояння місцевих еліт за владу в регіоні. Це стало спусковим гачком для конфліктів. У Дніпрі це протистояння «групи Вілкула» – раніше з «групою «Приват», сьогодні – з владою, з мером Дніпра Філатовим – боротьба за контроль над регіоном призвела до ескалації, – сказав Руслан Бортник. – І всі оці заворушення, протистояння, побиття, затримання, мітинги – це все елементи однієї і тієї ж боротьби. Хоча Кривий Ріг і входить до Дніпропетровської області територіально, але економічно, політично він відіграє роль самостійної регіональної одиниці, тому боротьба почалася більш запекла.

Щодо ролі страйкуючих шахтарів, які вимагають підвищення заробітної плати, то, скоріш за все, тут просто збіг. Цілком ймовірно, що від нас щось приховали, і той, хто збурив шахтарів на такий крок – як не дивно, в інших місцях, крім Волині, шахтарі не страйкували, – може грати в інтересах третьої сторони. Адже незавидна роль окремих профспілок у політичних процесах нам відома".

Хотілося б, звісно, сподіватися, що заяви Генпрокурора матимуть певні наслідки, так, наступним кроком могло би бути звернення до ВР з проханням про зняття недоторканності з Олександра Вілкула.

А поки що Кривий Ріг готується до святкування 242-ї річниці з дня заснування міста. Свято криворіжці будуть відзначати два дні – 27 і 28 травня. Основні святкові заходи зосередяться в центрі міста. Так, у парку імені Маршавцева організовують театралізоване дійство та дитячий фестиваль «Джаз і юність», тут же пройде виставка-продаж декоративно-прикладного мистецтва, а також гратимуть міські оркестри.

До речі, петиція про заборону залучення учнів і студентів для масовки в концертних програмах до Дня міста, або як її глузливо називають «північнокорейській паті ім. Вілкула», коли діти по кілька годин протягом кількох тижнів перед святом проводять на стадіоні на репетиціях маршів, парадів та іншого, – набрала 500 голосів. І на наступній сесії її мають розглянути.

Зі школами у Вілкула-мера взагалі дивні стосунки. Днями там почали з'являтися плакати в стилі: «Все хороше в Кривому Розі робиться виключно за участі та підтримки нашого дорогого мера Юрія Вілкула». Так користувач Олексій Ісаєв розмістив у Facebook  фото такого плаката, вивішеного в одній із криворізьких шкіл. Цей витвір піарного мистецтва наголошував, що в той час, коли держава повністю зупинила фінансування харчування учнів у школах, за підтримки міського голови Юрія Вілкула та міської ради забезпечені безкоштовним харчуванням учні 1-4 класів та учні 5-11 класів пільгових категорій населення.

При цьому чомусь замовчується те, про що в коментарях до посту написав користувач Віктор Сопільняк: «Просто поруч потрібно повісити іншу табличку, в якій розповісти, що в зв'язку з прийнятим кілька років тому курсом на децентралізацію, турбота про населення громад перейшла в руки самих громад, і міськвиконком зобов'язаний забезпечувати дітей харчуванням, пенсіонерів і пільговиків безкоштовним проїздом і що на це у них гроші є, тому що половина податків тепер залишається в громаді. І написати, що якщо Вілкул не буде годувати дітей, то його чекає кримінальна відповідальність, а не це він проявляє так турботу».

Питання тільки в тому, чи дозволить розмістити таку інформацію місцеві райвно?

Чи й справді «золота ера» Вілкулів на Дніпропетровщині минула, стане зрозуміло вже найближчим часом. Можливо, родичі-політики навіть змінять локацію – навряд чи на московську, хоч з боку ЗМІ й було помічене листування, начебто, з прес-секретарем Дмитром Пєсковим, проте у Запоріжжі, наприклад, красуються численні бігборди із рекламою Вілкула-молодшого. До чого б це?

P.S. Ми зверталися за коментарем і до опозиційних сил, але поки що там від останнього утримуються.

Людмила Блик, Дніпро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-