Справа 2 травня: слідчі знайшли ще двох провокаторів заворушень

Справа 2 травня: слідчі знайшли ще двох провокаторів заворушень

Укрінформ
У ході розслідування «справи 2 травня» слідчі ідентифікували й склали підозри ще двом активним учасникам масових заворушень на Грецькій площі 2 травня 2014 року, які днями буде вручено родичам цих осіб.

Таку заяву зробив сьогодні на прес-конференції прокурор Одеської області Олег Жученко.

"Група прокурорів та слідчих поліції, що продовжують розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі, ідентифікували завдяки проведенню портретної експертизи та дослідженню відеоматеріалів із камер спостереження ще двох активних учасників масових заворушень. Це - 37-річний мешканець Одеси та 58-річний мешканець Чорноморська Одеської області, які, за даними слідства, підозрюються у масових заворушеннях на Грецькій площі", - зазначив Жученко.

Прокуратурою Одеської області вже погоджено повідомлення про підозру вказаним особам. Після їх офіційного вручення прокуратура звертатиметься до суду з клопотанням щодо затримання, обрання запобіжного заходу та оголошення у розшук, оскільки наразі підозрювані перебувають за межами України.

За словами Жученка, усього цього року допитано в якості свідків понад 70 осіб з числа учасників мирної ходи, а також осіб, які випадково опинилися в епіцентрі подій 2 травня 2014 року. Також проведено 9 додаткових оглядів місць, де відбувалися масові заворушення - з метою фіксації можливих слідів злочину та виявлення додаткової доказової бази. За результатами слідчих дій призначено комплексну судово-трасологічно-балістичну експертизу.

Як повідомлялося, досудовим слідством установлено, що першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали 2 травня 2014 року уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено збройний напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані, у сутичках та вогні загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. 9 березня правоохоронці затримали Євгена Гур'єва -  шостого активного учасника масових заворушень, який переховувався від органів слідства і 10 березня теж був узятий під варту. На засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Судовий процес у "справі 2 травня" триває два з половиною роки. Засідання колегії суддів неодноразово зривались - через неявку адвокатів, суддів та інших учасників процесу.

2 грудня 2016 року колегія під головуванням судді Віктора Короя ухвалила рішення про новий, повторний  розгляд цієї резонансної справи через оновлення свого складу, а саме: через заміну одного з членів колегії у зв'язку з хворобою.

17 березня 2017 року прокурор Одеської облпрокуратури вдруге зачитав обвинувальний висновок щодо протиправних діянь учасників масових заворушень 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі міста).

15 травня колегія суддів Малиновського райсуду Одеси під головуванням Короя розглянула й задовольнила клопотання адвокатів обвинувачених у кримінальній "справі 2 травня" про відвід трьох суддів.

Після цього колегія Апеляційного суду Одеської області області ухвалила рішення про подальший розгляд «справи 2 травня» колегією Київського райсуду Одеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-