Балаклію повністю розмінували й передали громаді

Балаклію повністю розмінували й передали громаді

Оновлено
Укрінформ
Територію, що постраждала внаслідок надзвичайної ситуації 23 березня у місті Балаклія на Харківщині на території 65 арсеналу ЗСУ, коли виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів, повністю розміновано, очищено та передано громаді.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час робочої поїздки до Балаклії, повідомили Укрінформу в прес-службі віце-прем’єра.

За його словами, для розмінування ставилися чіткі завдання, терміни й визначалися відповідальні. На сьогодні в мінімальні терміни все вчасно виконано: як і було обіцяно, 18 травня Балаклійській громаді було передано безпечні, знешкоджені землі, наголосив урядовець.

"Ця надзвичайна ситуація належить до такої категорії, наслідки якої ліквідовуються не за один день. Це вимагало системності й відповідальності. З самого першого дня ми тримали і тримаємо ситуацію у Балаклії під контролем. Слід згадати, що розмінування території після вибухів складів боєприпасів у Новобогданівці тривало майже 10 років, у Лозовій на Харківщині - 5 років, у Сватові на Луганщині - триває досі. Нам вдалось це зробити у максимально стислі строки", - зазначив Зубко.

Він повідомив, що ліквідація наслідків відбувалась у два етапи.

"По-перше, першочергові антикризові дії. Уряд для цього виділив по лінії ДСНС 20,6 млн грн. Важливо було врятувати людські життя в період активної фази надзвичайної ситуації й почати розмінування. Далі ми затвердили План гуманітарного розмінування населених пунктів і територій, прилеглих до арсеналу. До розмінування долучилися піротехнічні бригади та екіпажі інженерної техніки із 18 областей України. Наразі всі необхідні кроки зроблені, піротехнічними підрозділами вилучено близько 29 тисяч вибухонебезпечних предметів. Балаклія, 9 населених пунктів, прилегла до арсеналу 10-кілометрова зона, забруднена боєприпасами, очищені", - зазначив Зубко.

За його словами, протягом 2017 року ДСНС забезпечить постійний моніторинг за станом очищеної території, а також оперативне реагування у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Водночас у своєму Facebook Зубко повідомив, що розміновані землі передано місцевій громаді за актом. "Безпечні і знешкоджені землі передані Балаклійській громаді. Акт прийому-передачі розмінованої території прийнято", - йдеться у повідомленні.

"Важливий акцент – безпека сільськогосподарських робіт на цих територіях та постійний їх супровід з боку піротехнічних бригад. Ще одне завдання – попередження та профілактика. Особливо серед дітей, школярів та підлітків. Балаклія залишається територією особливої уваги", - наголосив Зубко.

Фото: mvs.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-