Справа на екс-регіонала Орлова за участь в розгоні мирної акції в Одесі 2014 року дійшла до суду

Справа на екс-регіонала Орлова за участь в розгоні мирної акції в Одесі 2014 року дійшла до суду

Укрінформ
Слідчі Одеської облпрокуратури завершили розслідування щодо колишнього першого заступника голови Одеської ОДА Олександра Орлова за підозрою у причетності до силового розгону мирної акції 19 лютого 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Одеської області з посиланням на прокурора Олега Жученка.

"Слідчі облпрокуратури завершили досудове розслідування стосовно колишнього першого заступника голови Одеської обласної державної адміністрації, причетного до організації масових заворушень, організації побиття учасників мирної акції та журналістів 19 лютого 2014 року поблизу ОДА за ознаками ч. 2  ст. 28, ч. 1 ст. 294, ч. 2  ст. 28 і ст. 340 Кримінального кодексу України", - зазначили в прокуратурі.

Обвинувальний акт щодо колишнього посадовця скеровано до Приморського райсуду Одеси для розгляду по суті.

За даними слідства, підозрюваний, що перебував у змові з іншими особами, організували доставку до адміністративної будівлі облдержадміністрації близько 200 так званих тітушок з метою залякування та придушення мирної акції протесту проєвропейськи налаштованих громадян міста.

Розгін мирної акції було здійснено силами майже 200 залучених чоловіків, екіпірованих у захисну амуніцію, озброєних битами, кийками і металевими прутами. Обличчя нападники приховували під шапками-масками і мотошоломами.

Як повідомлялося, 23 вересня 2016 року Приморський райсуд Одеси розглянув і задовольнив клопотання прокуратури Одеської області стосовно обрання підсудному Орлову міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб. Суд також ухвалив альтернативний захід у вигляді звільнення підсудного під заставу розміром у 8 мільйонів 668 тисяч гривень.

Розгляд по суті апеляційних скарг на ухвалу суду першої інстанції 28 вересня не відбувся, а ввечері наступного дня за Орлова було внесено встановлену судом більш як 8-мільйонну заставу і його випущено з Одеського СІЗО.

27 жовтня Апеляційний суд Одеської області розглянув скаргу облпрокуратури на рішення Приморського райсуду про звільнення з СІЗО під заставу колишнього першого заступника голови Одеської облдержадміністрації Олександра Орлова, підозрюваного в організації масових заворушень та організації побиття "тітушками" учасників мирної акції. Колегія суддів винесла ухвалу, з урахуванням наведених сторонами доказів, про відмову у задоволенні апеляційної скарги прокуратури щодо обрання підсудному міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на період досудового слідства.

19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію "Досить стріляти!". Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали. Після того, як Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу "Стоп Майдан!" і георгіївськими стрічками. Вони жорстоко побили учасників мирного пікету, в тому числі більше десятка журналістів, за повної бездіяльності присутніх на площі працівників міліції. Було розбито фото- і відеокамери журналістам, які висвітлювали акцію біля будівлі ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-