Гарбуз пропонує передати сєвєродонецький «Азот» в управління державі

Гарбуз пропонує передати сєвєродонецький «Азот» в управління державі

Укрінформ
Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз пропонує на деякий час до закінчення АТО передати державі найбільше на підконтрольній Україні території області підприємство - сєвєродонецький «Азот».

Про це Гарбуз заявив в ефірі обласного телеканалу ЛОТ.

«Я вже написав листи, чекаю на приїзд керівника «Азоту» безпосередньо. Тому що не лише наш «Азот» було зупинено, але й інші на території України. Я б (запропонував - ред.) усі ті моменти, де не виходить управляти процесом, узяти в концесію, забрати державі. І до завершення АТО, дійсно, ми повинні управляти цим процесом самі. Поки керівник знаходиться в Америці, в Іспанії або десь у Монако, і він вирішує долі тисяч людей» - сказав Гарбуз.

Найбільший в Україні - і цілком прибутковий - виробник азотних добрив сєвєродонецький «Азот» було приватизовано за три дні до так званого третього туру президентських виборів у грудні 2004 року за 1 млрд грн за дивною схемою: держава внесла до статутного фонду нового ВАТ 40% у вигляді майна підприємства, а іншу суму інвестор поклав на рахунок в одному з банків Австрії.

Спроба обласної влади повернути «Азот» державі навесні-влітку 2005 року викликала бурхливі протести в місті і на заводі, і він залишився у власності деякого Олександра Ровта, а потім був перепроданий структурам Дмитра Фірташа.

З 2014 р. основні потужності «Азоту» зупинені. Однією з головних причин називають відсутність надійного електропостачання (як відомо, в результаті військових дій єдиним джерелом електроенергії в області залишається Луганська ТЕС у м. Щастя на самій лінії розмежування).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-