ГПУ оскаржує вердикт одеського суду, який виправдав голову облради

ГПУ оскаржує вердикт одеського суду, який виправдав голову облради

Укрінформ
Генеральна прокуратура України подала апеляційну скаргу на винесене Приморським райсудом Одеси виправдальне рішення щодо корупційного правопорушення голови облради Анатолія Урбанського під час встановлення йому премій і надбавок.

Про це у п'ятницю заявила керівник відділу організації діяльності у сфері запобігання і протидії корупції Генеральної прокуратури України Валентина Сеник на прес-конференції в Одеській облпрокуратурі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"ГПУ скерувала апеляційну скаргу до Апеляційного суду Одеської області на рішення судді Приморського райсуду Одеси Віктора Іванова, що 17 березня визнав безпідставним звинувачення правоохоронцями голови Одеської облради Урбанського у правопорушенні, яке містить корупційну складову, - конфлікт інтересів при ухваленні рішення про встановлення йому премій і надбавок", - зазначила Сеник.

Як наголосила керівник відділу ГПУ, "прокурори, які підтримували позицію правоохоронців при розгляді в суді протоколу про корупційне правопорушення голови облради, передбачене статтею 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вважають, що установлено прийняття сесією облради рішення в умовах конфлікту інтересів за фактом неповідомлення про це підсудним Урбанським".

Як повідомлялося, співробітники Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України кваліфікували дії голови облради Урбанського як вчинення корупційного правопорушення, коли він головував на сесії Одеської облради 7 грудня 2016 року при ухваленні рішення "Про встановлення надбавки, премії та матеріальної допомоги голові Одеської обласної ради VII скликання Урбанському А.І."

Прокурор відділу Генеральної прокуратури України Євген Марахін просив Приморський суд визнати чиновника винним у скоєнні правопорушення і призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А сам Урбанський заявив у залі суду, що не порушував закону, відкинувши висунуті звинувачення, зокрема, в тому, що голосував 7 грудня 2016 року на сесії облради за встановлення собі надбавки до зарплати, а також преміювання себе й надання матеріальної допомоги.

Його адвокат Володимир Якових теж звернувся до суду з клопотанням про закритття провадження - "у зв'язку з відсутністю складу злочину і необгрунтованістю висунутих звинувачень".

Свою позицію адвокат мотивував тим, що в законі нібито чітко не прописана процедура заяви службовців представницьких органів влади про конфлікт інтересів. Тож неприпустимо притягати їх за такі порушення до відповідальності.

Суддя Приморського райсуду Іванов ухвалив виправдальне рішення, мотивувавши це тим, що "голосування на сесії за себе як за голову Одеської облради є реалізацією представницьких функцій депутатом, що не містить ознак конфлікту інтересів. Урбанський не порушив норм статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки діяв згідно з вимогами закону та відповідних підзаконних актів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-