Експерти проаналізували ефективність місцевого самоврядування на сході України

Експерти проаналізували ефективність місцевого самоврядування на сході України

Укрінформ
Команда руху "Сильні громади" презентувала аналіз діяльності місцевого самоврядування у 16 містах Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей. 

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Практики адвокації з підвищення ефективності місцевого самоврядування" повідомив координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров. 

"Ми працюємо вже два роки на території сходу України, де ізоляція, з одного боку, місцевого самоврядування і дещо відсторонене ставлення громадянського суспільства до цього врядування. Довгий час ми намагаємося залучити громадянське суспільство саме до процесу взаємодії з місцевим самоврядуванням і створення спільного певного простору, в якому гармонійно можуть діяти як і місцеве самоврядування, громадянське суспільство, так і бізнесовий сектор, для того щоб розвивати свої міста", - сказав Краснопьоров. 

За його словами, команда руху "Сильні громади" провела аналіз діяльності місцевого самоврядування у 16 містах Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей за методологією "Ефективність роботи місцевого самоврядування", котра складається з чотирьох важливих напрямків: доступність та актуальність інструментів взаємодії влади та громади; наявність, доступність та актуальність локальних нормативно-правових актів, які гарантують та підвищують участь громадян у процесах прийняття рішень; стан впровадження та реалізації концепції енергоефективності; прозорість бюджетного процесу.

Зокрема, за результатами дослідження індексу відкритості основних документів міської ради - показника який відображає, наскільки громадянам доступні ключові документи міської ради, виконавчого комітету та постійних депутатських комісій, Маріуполь, Кривий Ріг та Рубіжне зайняли перші позиції, натомість Покровськ, Торецьк, Олександрівка - останні.  

Експерти також дослідили, наскільки активно місцева рада використовує можливості енергоощадних технологій і здійснює конкретні кроки зі збільшення енергоефективності міста. Так, найнижчий індекс енергоефективності виявився у трьох містах - Торецьк, Олександрівка, Лисичанськ, найвищі показники - у містах Бахмут, Добропілля, Сєвєродонецьк, Кривий Ріг, Маріуполь. 

Також експерти досліджували індекс прозорості використання бюджетних коштів - показник, який відображає, наскільки громадянам доступна інформація про використання місцевими радами бюджетних коштів. "Ми досліджували процес від моменту розгляду проекту бюджету, його прийняття і виконання. Сєвєродонецьк, Краматорськ, Бахмут займають лідируючі місця, а Рубіжне, Лисичанськ і Олександрівка займають останні. В Олександрівці жодного документа немає відносно бюджету, тобто громада повністю ізольована від цього процесу", - розповіла юрист руху "Сильні громади", член "Асоціації правників України" Наталя Рижкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-