National geographic опублікував фоторепортаж про рівненський бурштин

National geographic опублікував фоторепортаж про рівненський бурштин

Укрінформ
National Geographic опублікувало фоторепортаж про роботу бурштинових шахтарів-нелегалів у місті Дубровиця на Рівненщині та її страшний вплив на екологію
Матеріал  під назвою «Драматичний вплив нелегальної  бурштинової гірничої справи на українському Дикому Заході» вийшов на сайті всесвітньовідомого науково-популярного видання 31 січня. 
Репортер  Дж. Вендл та фотожурналіст Брендал Гоффман  відвідали незаконні копальні в спаплюжених лісах та поспілкувалися з самими буршнинокопачами, правоохоронцями, лікарями, чиновниками тощо.   
Журналістів вразило, що “місцевість, де шахтарі вирили свої ями, виглядала  як окопи і кратери Першої світової війни або поля битв на зруйновананому  війною сході України. Дерева вирвані з коренем, наче їх  розгромив  торнадо”.
Розмірковуючи над екологічною катастрофою, що зріє на Поліссі, автори розповідають про численні бійки та протистояння, в яких беруть участь тисячі озброєних осіб.  Цей тіньовий бізнез нерідко супроводжується пограбуваннями, розбійними нападами та навіть вбивствами.  Це й не дивно. Адже, якщо пощастить, з однієї ями за один день можно видобути бурштину на $ 50.000! 
Попит на "сонячний камінь" дуже великий, особливо за кордоном.
"Зараз китайці платять близько $ 2000-3000 за кілограм, якщо у вас є великі камені," - сказав іноземним репортерам їх супроводжуючий на ім’я Стас. 
Начальник поліції Дубровиці учасник АТО Степан Царюк порівняв ситуацію у районі зі свавіллям в Чикаго в 1920-х роках. 
«Місто невелике, але мафія тут ще гірша... Ми маємо відкриту війну на сході і секретну війну тут», - підкреслив він. 
Проте, засуджуючи людей, які руйнують ліс і наражають на небезпеку один одного,  правоохоронець каже, що  “люди роблять це тому, що хочуть їсти. Вони прагнуть нагодувати своїх дітей". 
За словами місцевого травматолога, люди травмуються не лише через бійки з конкурентами. Вони стають жертвами  так званого “виробничого процесу”. 
Тільки за останні 5-6 років травматолог лікував близько 600 людей, які падали в ями, де шукали бурштин, або ж їх засипало піском. 
« Я бачив трьох чи чотирьох хлопців, яких повністю розчавило. На вас може завалитися дві тонни піску... І люди тут п’ють, п’ють, п’ють... Це Дикий Захід, люди сходять з розуму», - каже  лікар. 
Багато років посадовці обіцяють легалізувати видобудок бурштину,  проте, нічого конкретного ні старою, ні новою владою не зроблено.  
“Ніхто не хоче узаконити торгівлю бурштином, бо багато хто живе за рахунок хабарів”,  - вважають місцеві мешканці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-