Внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО відкрили на Дніпропетровщині

Внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО відкрили на Дніпропетровщині

Фото
Укрінформ
На Дніпропетровщині відкрили внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО. Масштабна виставка займає майже 600 квадратних метрів.

Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації.

"Подвигу кожного жителя області присвячена внутрішня експозиція Музею АТО. Виставка зберігає історію перемог та біль втрати. Вона – про кожного з нас", - зазначив губернатор області Валентин Резніченко.

Внутрішня експозиція, яка називається "Громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини", займає майже 600 квадратних метрів та налічує до 2 тисяч експонатів. Вона розмістилася у трьох залах. У першій - речі мешканців області, які зробили свій внесок у захист України. Тут інструменти медиків, одяг капеланів, шеврони добровольців, афіші волонтерських акцій, фото військових кореспондентів, дитячі малюнки.

У другій залі - фотографії півтисячі загиблих Героїв. А ще - дорогі їх серцю речі: улюблені шахи, книга, ікона, лист від матері, мобільний телефон зі слідом від вибуху. Ця "Зала пам’яті" присвячена всім, хто віддав життя за Україну.

"Я передала до музею бронежилет та іменну, пробиту ворожою кулею каску мого чоловіка. Ці речі дорогі мені, проте віддавала, не шкодуючи. Люди мають бачити, якою ціною дістається мир у нашому домі. Приходитиму до музею разом із сином. Він знає, що його батько - Герой", - поділилася дружина загиблого бійця АТО Світлана Губа.

Як розповів кореспонденту Укрінформу керівник групи зі створення музею громадського подвигу мешканців Дніпропетровщини Юрій Фанигін, одна зі стін музею обліплена смс-повідомленнями. "Це нестандартна музейна експозиція, яку можна було собі уявити. Тут є люди, групи людей, слова людей. СМС-повідомлення, які були нами віднайдені, заархівовані, багатьох не знаємо навіть дат, які вони мали, ми не знаємо, чи залишилися живими всі ті, хто їх відправляв. Це повідомлення між бійцями, волонтерами, громадськістю, що збиралася туди (в АТО - ред.) їхати", - сказав Фанигін.

Мультимедійний зал – це порожня кімната з білими стінами, на які спроектовують документальні фільми про війну на сході України. При цьому створюється ефект присутності й відвідувачі отримують сильні емоції.

Внутрішня експозиція Музею АТО знаходиться в Діорамі історичного музею ім. Яворницького.

Нагадаємо, навесні 2016 року тут відкрили вуличну експозицію Музею АТО, яка називається "Шляхами Донбасу". В центрі виставки – військова техніка: БТР, медична "таблетка", міномет, зенітна установка, військовий джип, башта танку, згоріла машина. Загалом – близько 400 експонатів.

Фото: adm.dp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-