У Сумах до Дня Соборності відкрилася виставка документів з обласного архіву

У Сумах до Дня Соборності відкрилася виставка документів з обласного архіву

Укрінформ
У Сумській облдержадміністрації відкрилася виставка "Соборна та Єдина наша Україна" з нагоди Дня Соборності.

В експозиції працівники Державного архіву Сумської області зібрали найважливіші історичні документи та фотоматеріали, присвячені цій пам’ятній події, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення та незалежність український народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба за соборність своїх земель. Я вірю, що територіальна цілісність України, скроплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо пам'ятати, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети - побудови соборної, вільної, неподільної України, якою пишатимуться наші нащадки”, - зазначив на відкритті експозиції голова ОДА Микола Клочко.

Серед експонатів виставки – Четвертий універсал Української Центральної Ради, Ухвала Української Національної Ради про злуку Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою та Циркуляр Українського телеграфного агентства про засідання Українського трудового конгресу щодо зміцнення об’єднаних частин України та національної оборони краю тощо.

Провідне місце в експозиції займає привітання Центральній Раді від Сумської міської думи та повітового земства з нагоди проголошення України самостійною республікою та інші документи, які стосуються саме Сумщини.

В експозиції представлено матеріали про діяльність найвпливовіших діячів того часу – Голови Ради Народних Міністрів Директорії УНР Володимира Чехівського, Президента Західно-Української Народної Республіки Євгена Петрушевича та Голови Генерального Секретаріату Української ЦР Володимира Винниченка.

Детальніше ознайомитися з матеріалами виставки можна у приміщенні облдержадміністрації або на сайті Державного архіву Сумської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-