Маріупольським заводам дали дозвіл на викиди в атмосферу

Маріупольським заводам дали дозвіл на викиди в атмосферу

Укрінформ
Маріупольські металургійні комбінати "Метінвесту" - ім.Ілліча та "Азовсталь", - попри обурення громадськості, отримали дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Про це написав у Фейсбуці голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Сьогодні в Маріуполі громадське обговорення з приводу видачі дозволів на викиди "МКК ім. Ілліча" та "МКК Азовсталь". Атмосфера в залі напружена і на грані зриву. Але обговорення провели конструктивно. Питання екології для маріуполян є надзвичайно чутливим... Щодо дозволу на викиди - вирішили дозвіл надати. Бо ж заблокувати сьогодні роботу підприємств - теж не вихід", - зазначив у дописі Жебрівський.

Він наголосив, що бізнесу і громадськості треба спільно шукати вирішення екологічних проблем. Громада має контролювати і "тиснути". А бізнес, чи то приватний, чи то державний, повинен працювати в рамках законодавства, як національного, так і міжнародного.

Тому, за словами очільника області, було створено комісію, яка контролюватиме виконання екологічних зобов'язань меткомбінатів. До комісії увійдуть три представники від громадськості, три - від заводів, представник міста, керівник департаменту екології та заступник голови ОДА. Очолить комісію заступник голови ОДА, який курує напрямок екології, - Віктор Ремський.

"Щодо термінів на реалізацію екологічних заходів. Заводи пропонували 7 років, громадськість пропонувала 2 роки. Прийняли зважене рішення - 5 років. Але із чітким графіком робіт та процесів. І обов'язково із можливістю, в разі невиконання зобов'язань, перегляду дозволу", - підкреслив Жебрівський. До 15 січня 2017 року, стверджує він, такий план має бути розроблений.

Як повідомляли місцеві ЗМІ, на слухання представники громадськості зранку принесли труну з написом "Екологія Маріуполя". Люди вимагали не видавати заводам дозволів на викиди, оскільки ті ігнорують вимоги про модернізацію виробництва та очисних систем. У відповідь директор ММК ім.Ілліча погрожував закрити підприємство.

Міністр екології Остап Семерак напередодні у Фейсбуці підкреслив, що підприємства мають дотримуватися заходів з екологічної модернізаціії та скорочення викидів забруднюючих речовин, які визначені у дозволах як умова їх отримання. Говорячи про підприємства "Метінвесту", він зазначив: "Досі так не було. Багато обіцянок залишаються обіцянками. Підприємства з року в рік, впродовж десятиліть, отримують нові дозволи на викиди, не виконуючи взятих на себе зобов’язань. Це мусить бути зупинено. Мешканці таких міст, як Маріуполь, повинні отримувати зрозумілі дати та строки запланованих модернізацій, а підприємства-забруднювачі повинні сплачувати величезні штрафи за невиконання умов дозволів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-