Прикордонники фіксують чергове порушення РФ міжнародного морського права

Прикордонники фіксують чергове порушення РФ міжнародного морського права

Укрінформ
Державна прикордонна служба України у ході спеціальної морської операції щодо висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища задокументувала порушення Росією норм міжнародного Морського права.

Про це повідомляє прес-центр Держприкордонслужби.

"Упродовж 30 листопада і 1 грудня цього року Державною прикордонною службою України проведено спеціальну морську операцію щодо висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища, що у Північно-Західній частині Чорного моря. На першому етапі операції для проведення повітряної розвідки зазначеного району було залучено літак ВМС України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за ініціативи адміністрації Держприкордонслужби у морському поході взяли участь представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Служби безпеки України та Національної поліції в АР Крим, Нафтогазу та Чорноморнафтогазу, Прокуратури АР Крим та Військової прокуратури Південного регіону, екологічної інспекції, а також вітчизняних ЗМІ.

Так, на світанку 1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони "Григорій Куроп’ятников" виявлено дві самопідйомні бурові установки (СПБУ), захоплених Росією під час тимчасової окупації Автономної Республіки Крим.

У порушення міжнародних правил мореплавання суднокоманди та інші, у т.ч. озброєні особи, що перебували на платформах не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, що подавалися на загальноприйнятому радіочастотному каналі.

Окрім цього, російський військовий корабель, який невдовзі підійшов до району Одеського газового родовища, у порушення норм міжнародного морського права здійснював небезпечне маневрування поблизу українського прикордонного корабля.

Порушення норм українського і міжнародного законодавства зафіксовані у відповідних процесуальних та інших документах представниками інших правоохоронних органів, прокуратури та ЗМІ, які перебували на борту прикордонного корабля. Крім цього, зафіксовано факт зміни державою-агресором навігаційних даних і назви захопленої СПБУ, а також незаконне використання на ній російського прапора.

Задокументовані результати морської операції встановленим порядком будуть надані уповноваженим державним органам для посилення позиції України у міжнародних судових процесах проти Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-