У Львові симфонією

У Львові симфонією "Воскресіння" вшановують жертв Голодомору

Укрінформ
Симфонією №2 Густава Малера «Воскресіння» вшановують 26 листопада пам'ять жертв Голодомору музиканти Львівської обласної філармонії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цього року Львівська філармонія вирішила відійти від канону виконання реквіємів на вшанування жертв Голодомору. Натомість на концерті 26 листопада на слухачів чекає прем’єра – вперше у місті прозвучить творіння Густава Малера – колосальна Симфонія №2 «Воскресіння». Диригуватиме оркестром у цей вечір болю та споминів буде американець українського походження Теодор Кучар із США, який спеціально для цього приїхав до Львова», - зазначив директор філармонії Володимир Сивохіп.

За його словами, вибір на «Воскресіння» впав тому, що Голодомор – це смерть, але життя продовжується і в інших вимірах. Це як метафора біблійної історії. Україна протягом багатьох століть була розп’ятою, але вона і воскресала. Тема відродження не втратила актуальності і тепер.

У Львівській філармонії є традиція проводити концерт пам’яті в річницю Голодомору. Музиканти завжди шукають для нього нові ідеї. Ось і цього року мова йшла про виконання реквієму Моцарта чи інших скорботних творів. Та перевагу було віддано життєстверджуючому творові Малера.

Також на Львівщині відбулася екуменічна панахида за жертвами Голодомору в Україні.

«Львівщина долучилася до Всеукраїнської акції по вшануванню пам`яті жертв Голодомору. Хоча на західних теренах України голоду не було, галичани робили все, щоб допомогти братам за Збручем. Вони звертались до міжнародних організацій, передавали харчі знемагаючим жителям Поділля, приймали у себе тих небагатьох, кому вдавалось вирватись із голодного пекла»,- зазначив голова облдержадміністрації Олег Синютка.

Біля пам`ятника Шевченку на головному проспекті міста запалали сотні лампадок. Свічки горять і у вікнах багатьох квартир.

До пам`ятного знака жертвам Голодомору та політичних репресій у Львові вирушили «Ходою пам`яті» із запаленими лампадками учні шкіл та студенти вишів обласного центру.

Упродовж дня в усіх храмах Львова та області відправляють поминальні служби за жертвами голодоморів.

Фото: Львівські новини

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-