Одеський міжнародний аеропорт повернули в комунальну власність

Одеський міжнародний аеропорт повернули в комунальну власність

Укрінформ
Одинадцята позачергова сесія Одеської міськради 7 скликання ухвалила рішення про вихід зі складу ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса" і повернення у власність територіальної громади раніше зробленого внеску до статутного капіталу цієї спільної з міськрадою компанії.

За проект рішення, внесений міським головою Геннадієм Трухановим, проголосували 47 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після ухвалення цього рішення ми створимо робочу групу міськради для діалогу не лише з партнерами по ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса", а й для вироблення правової позиції в судових інстанціях щодо оренди землі, вкладених коштів та майна. Можливо, доведеться замовити незалежний аудит господарської діяльності спільного підприємства за минулі роки. Однак вартість аудиторських послуг сягає щонайменше 100 тисяч доларів, треба визначитись, чи це нам вигідно. Будемо діяти в рамках виконання пунктів мирової угоди з діловими партнерами. Наша мета - побудувати злітно-посадкову смугу і пасажирський термінал аеропорту з урахуванням допущених попередніх промахів", -  зазначив Труханов.

За словами мера, "міськраді відомо, що Кабмін передбачає профінансувати реконструкцію злітно-посадкових смуг у кількох містах України, в тому числі в Одесі. На це планується виділити півтора мільярди гривень, причому близько 200 мільйонів може бути виділено уже в наступному році на реконструкцію злітно-посадкової смуги Одеського аеропорту".

З урахуванням цього Труханов запропонував проголосувати проект рішення "Про прийняття до комунальної власності територіальної громади Одеси нерухомого майна, яке раніше було внесено Одеською міськрадою в статутний капітал ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса", який підтримали 48 із 52 депутатів, присутніх на сесії.

 Рішення міськради перебачає вихід міськради зі складу ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса" з поверненням вкладу міськради у натуральній формі, а також з виплатою належної частки прибутку, одержаного товариством до моменту її виходу зі складу товариства.

Учасники сесії також доручили керівництву міськради звернутись до голови ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса" з вимогою "термінового скликання позачергових загальних зборів учасників товариства з приводу виходу міськради з його складу, вирішення пов'язаних з цим рішенням питань і виплати міськраді належної їй частки прибутку, одержаного до моменту виходу".

Варто зазначити, що міськрада керувалася при ухваленні цих рішень тим, що ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса" не виконало своїх зобов’язань щодо строків будівництва нового пасажирського термінального комплексу та введення його в експлуатацію, як це було передбачено постановою Одеського апеляційного господарського суду від 13 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, що до реконструкції Одеського аеропорту причетні відомі бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Грановський, яким підконтрольна компанія "Одеса аеропорт Девелопмент", що є партнером міськради й оформлена на фірму з Лондона, яка контролюється "Velafichita Holdings LTD" з Кіпру.

У статутний фонд спільного ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса", створеного кілька років тому міськрадою та іноземною компанією, інвестори мали внести 355 мільйонів гривень. Внесок міськради у вигляді майна комунального аеропорту було оцінено тільки в 118 мільйонів гривень, або в межах у 25% активів, що не давало змоги впливати на рішення спільного підприємства з управління міжнародним аеропортом "Одеса".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-