У Львові відкрився Центр трансплантації кровотворних клітин

У Львові відкрився Центр трансплантації кровотворних клітин

Укрінформ
Перший в Західній Україні Центр трансплантації стовбурових кровотворних клітин відкрився у Львові. Він діє на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМНУ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У хворих на рак крові із західного регіону України відтепер відпаде необхідність їхати на трансплантацію стовбурових гемопоетичних клітин за кордон. Лікування за європейськими стандартами їм буде забезпечене «вдома», що в 3-5 разів дешевше. Крім того, кошти на трансплантацію зможуть сплачувати з місцевих бюджетів», - зазначив керівник Центру Орест Тушницький.

За його словами, поки що потужність закладу невелика: є три бокси, де  хворі будуть проходити курс хіміотерапії, операційна, кімната для медперсоналу, кімната для конденсування і зберігання стовбурових клітин.

У Центрі проводитимуть автотрансплантацію стовбурових клітин. Тобто, у пацієнта забиратимуть його власні здорові клітини, заморожувати їх, а потім, після проходження інтенсивної хіміотерапії, повертатимуть в організм. Лікування одного пацієнта триватиме до 3 місяців, в залежності від патології. Згодом у Центрі планують встановити додаткове обладнання, яке дозволить робити не лише автотрансплантацію, але й трансплантацію від рідних донорів.

Львівський регіональний Центр трансплантації відкрито за рахунок Ротарі клубів з Німеччини, Австралії та Львова, які виділили 70 тисяч доларів.

В Україні є три подібні медичні заклади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-