Мінагрополітики має розібратися з незаконними рубками лісу - експерт

Мінагрополітики має розібратися з незаконними рубками лісу - експерт

Укрінформ
Аби подолати проблему незаконних рубок лісу, необхідно залучити Мінагрополітики, оскільки підпорядковане йому Держлісагентство критично обмежене у ресурсах. 

Таку думку під час прес-конференції в Укрінформі висловив голова біржового комітету Сумської ресурсної біржі Маландій Даниїл, повідомляє кореспондент агентства. 

«Потрібно провести круглий стіл за участю Мінагрополітики, якому підпорядковане Держлісагентство, та експертів галузі, аби виробити дієві рішення, що допоможуть побороти проблему незаконних рубок лісу», - сказав Маландій. 

Зокрема, на думку експерта, необхідно вирішити проблему контролю та обліку зрубаної деревини. 

«Як показує практика, і без електронної системи контролю можна ефективно відстежувати усі переміщення деревини по Україні. Проблема лише в тому, що інформаційний центр Держлісагентства настільки обмежений у своїх ресурсах, що навіть електронна система та бирки нічого не дають. Окрім цього, треба нарешті усі ліси передати до одного постійного користувача, оскільки третина площ лісів в Україні належить різним користувачам, і такий стан речей сприяє тіньовому обороту деревини», - коментує Маландій.

Також, на його думку, потрібно переглянути усю нормативну базу, якою наразі користуються держлісгоспи України. 

«Потрібно забрати у керівників держлісгоспів право одноосібно розпоряджатись лісовими ресурсами. Потрібно переглянути держстандарти, які дають можливість цілком легально під виглядом дров вивозити цінну деревину – що за нашими стандартами «дрова», то за європейськими стандартами іноді і цінна деревина. Потрібно переглянути багато речей» - переконаний Маландій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-