На Харківщині вивели на чисту воду

На Харківщині вивели на чисту воду "пенсійних туристів" з Донбасу

Укрінформ
У Харківській області завершилася перевірка фактичного проживання тимчасово переміщених осіб, включаючи пенсіонерів. Перевірка допомогла виявити і припинити так званий пенсійний туризм.

Про це розповів на прес-конференції директор департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрій Шпарага, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо три місяці тому в регіоні було зареєстровано 191 тис. переселенців або 144,2 тис. сімей, то наприкінці липня їх залишилося 103 тис. Через непідтвердження місця проживання з обліку знято 42,2 тис. осіб, у тому числі, за списками СБУ - 27,1 тис. осіб. У їхньому числі - так звані пенсійні туристи: вони приїжджали за пенсією до Харкова з територій, непідконтрольних Україні, і поверталися назад", - відзначив Шпарага.

За його словами, відтепер переселенці, які не мешкають за адресами, вказаними після їхнього виїзду з непідконтрольних територій, не вважаються тимчасово переміщеними.

"При цьому переселенці-пенсіонери не втратили право на пенсії. Потрібно врахувати, що наразі немає можливості видавати пенсії на непідконтрольній території, і вони накопичуються. Як тільки влада відновиться, пенсії повернуть", - додав Шпарага.

За його словами, контролювати переміщення переселенців допоможе Єдиний державний реєстр внутрішньо переміщених осіб.

"Реєстр введено в дію з 1 серпня, поки він працює у тестовому режимі. До нього отримають доступ міграційна та прикордонна служба України, а також інші держслужби, що здійснюють контроль відносно переселенців", - пояснив Шпарага.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-