Одеський суд відхилив запит на екстрадицію єгипетського опозиціонера

Одеський суд відхилив запит на екстрадицію єгипетського опозиціонера

Укрінформ
Київський райсуд Одеси відхилив клопотання місцевої прокуратури про екстрадиційний арешт і вислання до Єгипету громадянина цієї держави Ельсеїда Алі Ахмеда Елізабі, якого влада оголосила в розшук за підозрою в тероризмі.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу речниця суду Вероніка Черевата.

"Суд під головуванням Юлії Федулеєвої розглянув клопотання прокуратури про екстрадиційний арешт громадянина АРЄ і постановив ухвалу - відмовити у застосуванні цього запобіжного заходу стосовно 58-річного Елізабі. Виносячи таке рішення, суд врахував те, що звинувачення, висунуті проти функціонера Партії свободи і справедливості (політичне крило "Братів-мусульман", мають політичний характер. А за українськими законами і ратифікованим Україною міжнародним договором, це є підставою для відмови у видачі іноземного громадянина", - зазначила Черевата.

Суд санкціонував цілодобовий арешт підсудного до вирішення питання про достатню вмотивованість його видачі Єгипту, оскільки єгиптянин прибув до Одеси, отримавши українську візу, не ховаючись від правоохоронців. Елізабі працевлаштований у Турецькій республіці, є членом об'єднання арабських інженерів і співвласником підприємства, уточнила речниця суду.

За її словами, єгиптянину загрожує у разі видачі тамтешній владі 25 років позбавлення волі або смертна кара. Оскільки його звинувачують в участі у відомому протистоянні між військовими і соратниками Мурсі в серпні 2013 року, в результаті якого загинули від 700 до 3 тисяч осіб.

Водночас достеменно не відомо, що саме єгиптянин робив у трагічні серпневі дні, хоча Каїр звинувачує його у «демонстрації сили, загрозі застосування насильства, навмисному вбивстві, застосуванні сили до службовців, знищенні державної власності, заподіянні умисної шкоди, участі в організованому злочинному угрупованні, володінні і придбанні зброї та боєприпасів».

Фото: Крим.Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-