У Львові помер особистий охоронець Романа Шухевича

У Львові помер особистий охоронець Романа Шухевича

Укрінформ
Особистий охоронець головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича – Любомир Полюга помер у Львові.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

«У Львові на 91-у році життя відійшов у вічність Любомир Полюга - політв’язень, особистий охоронець Романа Шухевича», - йдеться у повідомленні.

Поховають Полюгу в середу на Личаківському кладовищі у родинному склепі.

У 1944 році Любомир Полюга організував одну із зв'язкових «хат» головного командира УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича у своєму помешканні на вулиці Курковій, 40 (тепер вул. М. Лисенка) у Львові. У ніч з 20 на 21 грудня 1946 року радянські каральні органи забрали Любомира з дому, однак йому вдалося втекти. Наприкінці 1946 року у с. Дашава на Стрийщині знову організував конспіративну хату. На початку 1947 року переведений у штабну конспіративну хату в с.Княгиничі. Був особистим охоронцем Романа Шухевича.

З 1947 року перебував у підпіллі. 23 вересня 1947 року тяжко поранений, затриманий КДБ. Протягом 18 місяців перебував під слідством у тюрмах Рогатина, Станіслава, Києва та Львова (тюрма «на Лонцького»). Покарання відбував у таборі ГУЛАГу в Інті. Звільнений 19 грудня 1955 року. Після звільнення з таборів у 1957 році завершив медичну освіту в Семипалатинському медінституті (Казахстан). З 1961 року жив у Цюрупинську Херсонської області. У 2001 році повернувся до рідного міста.

Фото: censor.net.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-