Бровари хочуть відмовитися від російського газу

Бровари хочуть відмовитися від російського газу

Укрінформ
Міський голова Броварів Ігор Сапожко розповів про особливості впровадження енергоефективних технологій у місті та поділився, чи варто чекати його мешканцям на нові «енергозаощадливі» проекти.

Економічне зростання та розвиток держави неодмінно призводить до збільшення споживання енергетичних носіїв і, як наслідок, до їх стрімкого подорожчання. Постійне зростання цін на енергоресурси ставить перед владою нелегку задачу – яким чином зекономити, та ще й зробити це якомога швидше? У Броварах до вирішення цього питання підійшли раціонально. Провівши якісну оцінку та аудит енергетичних витрат, влада міста виявила вузькі місця у об’єктах які потребували першочергового втручання. Задля їх усунення запровадили систему заходів з енергоефективності та енергозбереження. 

Як показали результати перевірки, найбільш енергоємною галуззю у Броварах була і залишається житлово-комунальна сфера. За рівнем грошових витрат на енергетичні ресурси сектор ЖКГ посідає друге місце після промисловості, а обсяги споживання енергії у ньому становлять третину від усіх обсягів у місті. В Україні вже декілька років діє програма з енергоефективності, у межах якої мешканці міст та селищ можуть отримати пільги на утеплення осель. Також за її умовами можливо отримати державні компенсації за проведення заходів з енергоефективності у розмірі 30-40% від витрат на їх проведення. Та варто зазначити, що у громадськості ця програма не викликала довіри. Аби допомогти  жителям свого міста скоротити дефіцит енергетичних ресурсів та кількість їх споживання, влада міста Бровари почала реалізовувати власні енергоефективні проекти.

 За рахунок коштів з місцевого бюджету та внесків інвесторів деякі державні установи були оснащені твердопаливними котлами, що прийшли на зміну газовим. Першим проектом стала модульна котельня, що опалює басейн «Купава». Як виявилось після розрахунків, цей проект отримав позитивний економічний результат, тому було прийнято рішення збільшити його масштаби.  Загалом збудовано 8 котелень, що живляться за рахунок альтернативних видів палива, 6 з яких обслуговують навчальні заклади, а 1 центральну районну лікарню. Це дозволило заощадити близько 6 млн. грн. по оплаті за тепло у минулому році. 

У порівнянні з 2013 роком економія теплової енергії у закладах освіти у 2014 році становила 24,74%, у 2015 році – 34,63%.

За рахунок виключно міського бюджету владі міста вдалось утеплити та відремонтувати фасади двох шкіл, провести капітальний ремонт дахів двох дитячих садочків, а ще у двох замінено старі вікна на енергозберігаючі. Наступним кроком, який допоміг знизити використання теплової енергії, стали заходи  з енергозбереження для ЖКГ. Протягом останніх 3 років вдалось провести роботи з утеплення 9 багатоповерхових житлових будинків, забезпечити лічильниками 90% житлового фонду, а старі освітлювальні лампи замінити на енергозберігаючі. 

Та навіть з урахуваннях таких вражаючих результатів стрімкий процес розвитку енергозбереження та енергоефективності у Броварах, як і в Україні загалом, продовжує гальмувати ряд чинників. Це й недостатня мотивація з боку громадян, нестача інформаційного забезпечення та досвіду з фінансування проектів енергозбереження та, що найголовніше, некоординованість вищих органів державної влади у процесах організації та координації дій вже готових рішень.

Тому пріоритетним завданням, яке зараз стоїть перед владою міста є залучення інвестицій і впровадження інновацій у сферу енергозбереження та збільшення  інвестиційних можливостей для реалізації проектів регіонального розвитку місцевих громад Київщини. Саме ці питання стали головною темою форуму «Інвестиційні можливості для регіонального розвитку Київщини», що відбувся у Броварах наприкінці травня.

Успішним прикладом для міста слугує й іноземний досвід країн, котрі вже протягом багатьох років є лідерами у сфері енергозбереження та енергоефективності. Так, у травні відбулась робоча зустріч із делегацією з КНР. Очолив її Голова ради директорів Китайської національної корпорації імпорту та експорту комплектного обладнання Лю Сюєн. У ході робочого візиту було обговорено можливість співпраці у сфері теплоенергетики, зокрема розвитку новітніх технологій з впровадження альтернативних джерел енергії..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-