Ситуація на Донбасі може перерости у тривалий конфлікт - ООН

Ситуація на Донбасі може перерости у тривалий конфлікт - ООН

Укрінформ
В ООН знають, що Росія здійснює постачання важкого озброєння і боєприпасів до окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також проводить ротацію своїх військових.

Про це заявила речниця ООН з прав людини Равіна Шамдасані "Голосу Америки".

"Ми отримали достовірні повідомлення про рух російських військовослужбовців через кордон - як на територію України, так і з території країни, - зазначила вона. - Це стосується і важких озброєнь. Причому мова йде про цілком достовірні повідомлення".

Згідно з останніми даними ООН, починаючи з середини квітня 2014 року, в ході збройного конфлікту в Україні загинули майже 9 400 осіб і більше 21 500 отримали поранення. Про це йдеться у доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини.

Як відзначають спостерігачі ООН, активність бойових дій на Донбасі знизилася, проте Мінські угоди, як і раніше, тендітні, і ситуація в будь-який момент може перерости в тривалий конфлікт або загостритись. Обидва сценарії призведуть до катастрофічних наслідків для цивільного населення і буде шкодити правам людини, підкреслюють експерти, відзначаючи також, що ці наслідки будуть відчуватися в країні протягом багатьох років.

Згідно з даними ООН, близько 2,7 мільйона мирних мешканців, які перебувають на території окупованого Донбасу, позбавлені права на свободу вираження поглядів, мирних зібрань та асоціацій.

Крім того, за словами Шамдасані, працівники Управління ООН з прав людини зафіксували кілька випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

"Більшість заяв вказують на те, що погрози зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства використовуються як спосіб жорстокого поводження та катування в контексті незаконних та свавільних затримань, як чоловіків, так і жінок…Погрози сексуальним насильством, тілесними ушкодженнями чи вбивством щодо родичів жіночої статі, або їх затримання часто використовуються як засоби для примушення затриманих чоловіків зізнатися, зректися своєї власності, або вчинити інші дії, яких вимагають порушники, в якості передумови їх звільнення або безпеки", - вказано у доповіді верховного комісара ООН з прав людини.

Фото: Дмитро Муравський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-