Міжнародне право забороняє вести вогонь з густонаселених районів - Хуг

Міжнародне право забороняє вести вогонь з густонаселених районів - Хуг

Укрінформ
У житлових районах Донецька спостерігачі ОБСЄ зареєстрували факт, коли озброєні люди вели вогонь просто з дахів житлових будинків. Така практика, як і будь-яке використання густонаселених районів для ведення бойових дій, категорично заборонені нормами міжнародного права.

Про це у четвер під час брифінгу в Києві заявив перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.

«В ніч на понеділок наші спостерігачі зареєстрували 105 вибухів на захід та північний захід від центру Донецька. Багато з цих вибухів трапилися в Куйбишевському районі цього міста. Місцеві жителі їм сказали, що озброєні люди використовували дахи їхніх будинків, щоб звідти здійснювати постріли. Як ми виявили, це вже така загальна практика. Дозвольте мені нагадати обом сторонам, що використання щільно заселених територій як вогневих позицій чи розташування там військового обладнання є абсолютно забороненим», - підкреслив представник ОБСЄ. 

Він навів ще один приклад, коли безпілотник ОБСЄ зареєстрував дві самохідні гаубиці «Акація» за сто метрів від житлової зони. Відразу після цього у цьому районі пролунали два вибухи, за 200 метрів від житлової зони. Через кілька хвилин екіпаж цих гаубиць відповів спостерігачам, що вони випустили чотири заряди в північно-західному напрямі в бік Авдіївки, яка знаходиться під контролем українського уряду.  

За словами Хуга, на цьому тижні найбільше відчули на собі сплески насильства саме Авдіївка та контрольована так званою ДНР Ясинувата.

«У вівторок спостерігачі в Авдіївці зафіксували 227 вибухів снарядів із 152-мм артилерії, 120-мм та 82-мм мінометів, а також від автоматичних гранатометів. В цей же день в Ясинуватій спостерігачі зареєстрували 113 невизначених вибухів та 46 поодиноких пострілів із стрілецької зброї», - сказав він 

Хуг зауважив, що Авдіївка та Ясинувата надають приклад того, як відносно спокійні регіони швидко перетворюються на зону зіткнення, коли сторони протистояння підходять близько одна до одної. Виходом є розведення сторін під міжнародним наглядом.

«Мінська платформа на сьогодні залишається єдиною, на основі якої ми можемо вирішувати ці питання», - зауважив він. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-