Екологи: Ліси нацпарку

Екологи: Ліси нацпарку "Гуцульщина" – під загрозою

Укрінформ
Через незаконні дії мисливців та лісників ліси національного парку "Гуцульщина" на Івано-Франківщині можуть опинитись під загрозою винищення.

Про це під час прес-конференції розповів директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Через незаконні дії мисливців та лісників ліси національного парку "Гуцульщина" на Івано-Франківщині можуть опинитись під загрозою винищення", - сказав Борейко.

Як пояснив присутній на конференції в.о. директора національного парку "Гуцульщина" Василь Пророчук, до площі парку при його створенні було залучено більше 32 тис. га землі, з яких 98% площі займають ліси. Втім, національний парк є користувачем лише 7 тис. га земель, що становить близько 25% від загальної площі "Гуцульщина".

"Інші площі закріплені у користуванні за держпідприємством "Кутський лісгосп". За нами як за національним парком покладено обов’язки щодо охорони земель, які є у користуванні і Кутського лісгоспу, але по факту ми нічого не можемо вдіяти", - бідкається Пророчук.

Як деталізував Борейко, з 2010 р. у всіх національних парках України було заборонено полювання як небезпечне і для екосистем парків, так і для людей.

"Національний парк "Гуцульщина" став одним з небагатьох нацпарків, які одразу почали розривати договори з мисливцями на оренду у парку мисливських угідь. Втім, Краснокутський лісгосп, який також розпоряджається, через недоліки нашого законодавства, землями нацпарку такого не зробив, і надалі порушує законодавство, і дозволяє полювання на своїй території. Це завдає суттєвої шкоди лісам", - наголошує громадський діяч.

Він пояснив, що йдеться, зокрема, про забруднення навколишнього середовища свинцем з мисливського дробу. Окрім цього, зараз для проведення полювання обов’язково облаштовують доріжки для позашляховиків, що також шкодить лісам.

"Окрім цього, під час лише одного нашого рейду по Краснокутському лісгоспу ми виявили 3 мисливських вежі. При цьому мисливці відстрілюють тварин, не орієнтуючись, чи є вони у Червоній книзі. Для мисливця качка – то є просто качка, але ж існують різні види качок, частина з яких занесена до Червоної книги, частина – ні", - наголосив Борейко.

Діяч також переконаний, що вищеописана картина є поширеною в Україні.

"Під час наших рейдів по інших лісових господарствах ми, наприклад, знаходили не просто мисливські вежі, а по факту двоповерхові кам`яні будинки", - підсумував Борейко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-