Одесити вшанували пам'ять жертв геноциду кримських татар

Одесити вшанували пам'ять жертв геноциду кримських татар

Укрінформ
Близько ста одеситів, в тому числі внутрішніх переселенців - кримських татар, провели збори в центрі Одеси біля пам'ятника Дюку, присвячені вшануванню пам'яті жертв геноциду, пов'язаного з депортацією кримськотатарського народу в 1944 році.

Скорботну акцію відкрив молитвою імам мусульманської громади Одеси Ільяс Умаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми прийшли сюди сьогодні, в День пам'яті жертв геноциду, щоб розділити з кримськотатарським народом біль трагедії і висловити моральну підтримку кримським татарам, які досі страждають на своїй землі від свавілля влади. Нам не байдужа доля кримчан, і завтра, в п'ятницю, ми пом'янемо під час молитви в мечеті загиблих під час депортації 1944 року", - зазначив імам Умаров.

Вшанував молитвою пам'ять жертв сталінського режиму під час скорботної акції також священик УГКЦ отець Олександр (Смеречинський), по завершенні якої зауважив, що "жертвами депортацій стали в середині 40-років минулого століття не лише кримські татари, але саме вони особливо постраждали від репресій".

"Сталінським опричникам просто не вистачило сил після депортації кримських татар, те ж саме зробити з українцями. Тому ми солідарні з вами, кримчаки, і зараз висловлюємо підтримку у відстоюванні своїх невід'ємних прав і переконань, які знову намагаються потоптати теперішні нащадки поневолювачів", - зазначив він.

Під звуки траурних мелодій, в тому числі відомої пісні співачки Джамали, на Приморському бульварі, поряд з Дюком, запалили і виклали на граніті лампадки у вигляді знака тамга в пам'ять про загиблих внаслідок геноциду кримських татар. Перед зборами на Приморському бульварі чимало одеситів прийшли також до кіностудії, де у залі "Інотеатр" було продемонстровано фільм "Хайтарма", присвячений трагедії кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-