Волонтери довели, що автівки в Оленівці розстріляли бойовики

Волонтери довели, що автівки в Оленівці розстріляли бойовики

Укрінформ
Обстріл цивільних автомобілів у Оленівці вівся зі східного напрямку (непідконтрольній Україні території).

Про це стверджується в аналізі наявних відеоматеріалів з місця трагедії, проведеному міжнародною волонтерською групою InformNapalm.

“Із західного боку вулиці перед будинками – дерева. Ми зробили прив’язку відео до місцевості (хоч оператор старався не знімати панораму й приховати місце події) і визначили за характером вирв, що обстріл вівся зі сходу. Місце обстрілу далеко від блок-поста для звичайного промаху: “Стріляли по блок-посту, а попали за 650 м”. Але місце обстрілу прекрасно проглядається з блок-поста, де міг перебувати коректувальник.”, - йдеться у розслідуванні.

Таким чином, спеціалісти поставили під сумнів висновки спостерігачів ОБСЄ про те, що обстріл вівся із західно-південно-західного напрямку. Також сумнівним видається і твердження Місії про застосування “калібру не менше 122 мм”.

“Ми розуміємо їхнє бажання списати цей обстріл на ЗСУ, але розміри вирв свідчать про менший калібр: ось яка утворюється від таких боєприпасів (в асфальті трохи менша, але все одно велика). Не кажучи вже про те, що від боєприпасів від 122-мм в будинках довкола не тільки скло повибивало б”, - зазначили в  InformNapalm.

Як повідомляв Укрінформ, в прес-центрі штабу АТО, коментуючи трагічний інцидент у селищі Оленівка Волноваського району Донецької області 27 квітня, зазначили, що відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 км.

Таким чином, виходячи з тактико-технічних характеристик 82-мм мінометів, вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 “Піднос" максимальна дальність стрільби становить 3000 м, а 2Б9 “Васильок” – 4200 м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-