Запорізька АЕС спростувала дані про

Запорізька АЕС спростувала дані про "викид радіації"

Укрінформ
Інформресурси терористичних організацій «ЛНР», «ДНР» і ряд російських інтернет-ресурсів розповсюджують дезінформацію з приводу аварійної зупинки енергоблока №6, зокрема, про радіаційну обстановку, що в 10 разів перевищує норму.

Про це повідомляє у вівторок прес-служба ЗАЕС.

«11 квітня 2016 року ресурсом ALEXTV.ZP.UA опубліковано інформацію про аварійну зупинку енергоблока №6 Запорізької АЕС і радіаційну обстановку, що в 10 разів перевищує норму, яку миттєво підхопили інформресурси терористичних організацій «ЛНР», «ДНР» і ряд російських інтернет-ресурсів. Ця інформація не відповідає дійсності, є неправдивою і провокаційною. В даному випадку має місце справжня диверсія, як елемент інформаційної війни. Інформаційний центр Запорізької АЕС суворо не рекомендує  дотримуватися порад, наведених у повідомленні», - підкреслили у прес-службі.

Відзначається, що Запорізька АЕС працює в звичайному ритмі. 

«У роботі знаходяться три енергоблоки сумарною потужністю 2900 МВт. Тривають планові ремонти енергоблоків №1, №2. Йде 115-а доба капітального ремонту енергоблока №1 і 57-а доба середнього ремонту енергоблока №2. Енергоблок №6 знаходиться в поточному ремонті. Орієнтовний час включення в мережу - 13 квітня 2016 року о 23:00», - заявляють на ЗАЕС.

Окремо підкреслюється, що радіаційна обстановка в районі розташування Запорізької АЕС не відрізняється від природних фонових значень, що забезпечується безпечною і надійною експлуатацією атомної станції.

Як повідомляв Укрінформ, 11 квітня 2016 о 2:01 енергоблок №6 Запорізької АЕС було відключено від енергомережі для усунення негерметичності газової системи генератора. Це вже друга аварійна ситуація на ЗАЕС впродовж двох тижнів. Так, 7 квітня увечері енергоблок №3 Запорізької АЕС було відключено від мережі через проблеми з повітряним вимикачем.

Тільки у 2015 році на ЗАЕС стався ряд позаштатних ситуацій.

Зокрема, енергоблок №6 ЗАЕС було відключено від мережі 17 листопада через спрацювання захисту від неперевищення тиску в другому контурі внаслідок закриття швидкодіючого замочного відсічного клапана. Причина закриття - самовільне відкриття арматури через несправність пов'язаного з нею устаткування.

Крім того, на початку листопада 2015 року фахівці Державної санітарно-епідеміологічної служби в Запорізькій області збільшили кількість вимірів і лабораторних досліджень у зв'язку з повідомленням про дефект в турбінному відділенні енергоблока №1 Запорізької атомної електростанції.

На Запорізькій АЕС продовжені терміни експлуатації енергоблоків № 1 і №2. Так, термін експлуатації енергоблока №1 ЗАЕС закінчився 23 грудня 2015 року, енергоблока №2 - 19 лютого 2016 року. Водночас, Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) прийняла рішення про продовження терміну експлуатації вказаних енергоблоків.

Енергоблок №5 Запорізької АЕС цієї весни замінить російські ТВЕЛи на ядерне паливо від американської компанії Westinghouse.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-