"Російські залізниці" порядкують у Криму, але досі без санкцій - політолог

Укрінформ
Компанія "Російські залізниці" звільнила через непотрібність 8 тисяч працівників Кримського управління "Укрзалізниці".

Про це повідомив Тарас Березовець, засновник проекту Free Crimea на прес-конференції, організованій Інститутом Горшеніна.

"Російська залізниця на сьогодні звільнила 8 тисяч працівників Кримського управління "Укрзалізниці" з 12-ти. Ще 4 тисячі фактично не працюють. Тобто звільнені 75% працівників, тому що їх не можуть зайняти. Збитки, яких зазнала Кримська залізниця в 2015 році становили 5,3 млрд рублів", - сказав Березовець.

Він нагадав, що в 2014 році прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв своїм прямим указом перевів Кримське управління "Укрзалізниці" у підпорядкування РЗ. І підкреслив, що це ще один прямий факт, юридичний документ, який буде використано в міжнародних судах.

"Поки в Криму існувала нормальна залізниця, відбувалось  пряме сполучення, Україна прийняла в Криму в 2013 році 6 млн туристів, з яких 4,5 млн були українцями, 1,5 млн - громадянами інших держав", - зазначив Березовець.

За його словами, після окупації шлях з Москви до Сімферополя поїздом в цілому займав 44 години. У зворотному напрямку - 46 годин. До анексії Криму поїзд з Москви до Сімферополя через українську територію доходив майже вдвічі швидше - за 26-27 годин, а поїзд з Києва - за 12 годин.

"Поїзд 062Ч Москва - Сімферополь не курсує з 29 січня 2016 року. Тобто він уже не існує в силу своєї збитковості, нерентабельності, тому що на ньому практично ніхто не їздив", - сказав Березовець.

У свою чергу Борис Бабін, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини у 2015 році, зазначив, що влада України не реагує на цю ситуацію.

"У нас "Російська залізниця", афілійована структура не включена до санкційних списків. Немає кримінальних проваджень по керівництву цих російських і окупаційних установ. Немає дзеркального реагування, оскільки, наприклад, до цього часу щодня російські потяги російського пасажирського вантажного сполучення переміщаються Україною абсолютно вільно. Щодня Україна забезпечує транзит російського пасажирського поїзда, наприклад, до Придністров'я. Україна досі забезпечує вільний транзит російських поїздів через станцію Зоринівка Луганської області. І немає жодного реагування - ні політичного, ні кримінального, тобто бізнес превалює над національними інтересами ", - підкреслив Бабін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-