Окупанти повернули Крим у 37-й - Джемілєв

Окупанти повернули Крим у 37-й - Джемілєв

Укрінформ
Насаджувана окупаційною владою Криму атмосфера страху, недовіри та доносів нагадує 37-й рік, на який припав пік репресій Лаврентія Берії.

Про це у середу на прес-конференції в Укрінформі заявив народний депутат, Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Якщо повністю описати ситуацію в Криму - люди бояться одне з одним розмовляти, атмосфера страху, недовіри одне до одного, доносів зараз нагадує приблизно 37-й рік беріївської влади", - сказав Джемілєв.

Він додав, що за два роки окупації півострова російськими військами репресії проти  тих, хто залишився вірним своїй державі, своєму народу, посилилися.

"На сьогодні 13 наших співвітчизників знаходяться в тюрмах, обшуки та арешти стали повсякденними явищами. За два роки сталося понад 200 обшуків, 95 відсотків з них  у будинках, школах мечетях кримських татар. Приводом для них, як правило, є пошук зброї або забороненої літератури", - зауважив Уповноважений Президента.

За його словами, якщо стосовно зброї ситуацію ще якось можна зрозуміти, то термін "заборонена література" в Україні вже давно забутий, але Росія склала величезний список книг, які, виявляється, громадянам не можна читати, а їх зберігання є кримінальним злочином. 

Джемілєів розповів, що часто навіть ті, хто приходить з обшуками, не знають, яка література є забороненою, і вилучають всі видання "незрозумілою, тобто неросійською мовою", а якщо нічого не знаходять, то забирають базові матеріали з комп'ютера.

Нардеп підкреслив, що ці обшуки відбуваються з грубими порушеннями процесуального законодавства, у тому числі Російської Федерації. "Ніяких документів прокуратури, постанов суду немає, просто кажуть: "У нас є дані, що у вас зберігається зброя або заборонена література. Навіть якщо двері відчинені, вони намагаються їх зламати, перестрибнути через паркан, у будинки приїздить 20-30 осіб у балахонах, щоб нагнати страху на людей. Але найбільш жахливим є те, що зникають люди, просто безвісти зникають. Іноді ми знаходимо їхні тіла", - констатував Джемілєв.

Він також поінформував, що на сьогодні число зниклих безвісти людей, за його даними, становить 22 особи, але насправді їх може бути значно більше. При цьому окупаційна влада намагається використати факт зникнення людей для тиску на інших, підкреслив Джемілєв.

"Наприклад, при допиті, якщо хтось тримається гідно, можуть спитати:"А ти не боїшся завтра зникнути? А ти не боїшся, що завтра твої діти можуть зникнути?" Отакі  бандитські порядки", - підсумував Уповноважений Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-