Депутати тягнуть Вілкула до суду

Депутати тягнуть Вілкула до суду

Укрінформ
Група депутатів Криворізької міськради подала в суд на міського голову Юрія Вілкула і міську раду, щоб визнати протиправним і скасувати рішення про створення виконкому, затвердження його складу й призначення заступників міського голови.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила депутат Криворізької міськради від "Самопомочі" Наталія Шишка.

"18 листопада втратили силу трудові договори першого заступника, шести заступників і керуючої справами міськвиконкому. Надалі на цих посадах вони можуть бути тільки в. о., до тих пір, поки в легітимний спосіб не буде проведений конкурс і відібрано переможців. А за фактом замість відбору кандидатур через конкурс міський голова одноосібно вирішував, кого на яку посаду призначити. При цьому тасувалася одна і та ж колода. Був начальником УБЖП - став заступником. Ніякого кадрового оновлення, ніякого притоку свіжої крові", - зазначила Шишка.

За її даними, затвердження рішень відбулося без обговорень: "24 грудня 2015 року відбулося пленарне засідання сесії Криворізької міськради 7 скликання, на якому за півтори години було ухвалено 159 рішень. У тому числі – рішення про створення виконкому міськради і затвердження його складу. Зокрема, цим рішенням були затверджені перший заступник міського голови, шість його заступників і керуючий справами. Стаття 59 закону про місцеве самоврядування говорить, що рішення має ухвалюватись після обговорення, але обговорення не було".

До речі, судової практики розгляду подібних спорів немає. У Кривому Розі буде створено прецедент. На переконання Шишки, не можна формувати виконавчий орган влади за принципом гри в наперстки.

"Закон чітко говорить, що призначення на службу в місцевому самоврядуванні слід проводити за результатами конкурсу і спецперевірки. Посади повинні зайняти переможці конкурсу. Хто не працював в органах самоврядування, повинен прийняти присягу. Повинні бути добровільно написані заяви на проведення спецперевірки щодо корупційних ризиків. До речі, я не побачила декларацій доходів та витрат за 2015 рік тих, кого включив до складу виконкому міський голова", - зазначила депутат.

У Криворізькій міській раді повідомили, що позов вивчає юридичне управління. На сайті Криворізької міської ради щодо рішень сесії, які оскаржують депутати, було оприлюднене коротке повідомлення. Інформації про обговорення питань немає, натомість є інформація про виступи депутатів.

Як поінформувала депутат, позов подали до Дзержинського районного суду міста, розгляд заплановано на 28 березня, тобто на наступний день після позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Хоча формування виконкому пов'язано з виборами міськради, а не з виборами мера.

"Без цього суду, який ініціювали депутати, хто б не переміг на виборах мера, влада залишиться колишньою. А система повинна працювати як годинниковий механізм: 5 років пройшло - повноваження заступника припинилися, він виконує обов'язки, поки не призначать нового на цю посаду за конкурсом, після складання іспитів і написання заяви про згоду на додаткову перевірку. Це повинно бути як "Отче наш". А то у нас один раз у владу як зайшли, так їх потім звідти треба виносити", - пояснила Шишка.

Наразі в Кривому Розі триває виборча кампанія, позачергові вибори міського голови призначені на 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-