На вїзді до Криму ФСБ

На вїзді до Криму ФСБ "займає бесідами" кримських татар

Укрінформ
При в'їзді до Криму 22 лютого на російському КПП "Чонгар" усіх чоловіків - кримських татар, які в'їжджають на півострів з материкової України, відводили в спеціальні приміщення-контейнери для проведення бесід.

Про це повідомили монітори Кримської правозахисної групи "Спільна справа". 

"Людей тримали по годині в черзі на вулиці, когось відпускали, просто протримавши годину його паспорт у себе, так і не завівши в це приміщення. Інших заводили всередину і розмовляли про перебування в Україні і тільки потім відпускали. Декого і після бесіди не відпускали, а проводили вже в інше приміщення, і вже пізніше відпускали. Це стосувалося тільки чоловіків - кримських татар, середній вік яких приблизно 30 років. Інші національності не цікавили російських прикордонників взагалі", - йдеться у повідомленні.

Один із затриманих розповів правозахисникам, що його протримали на вулиці окремо від дружини і двох дітей близько 40 хвилин, потім відпустили, не задавши жодного питання.

На думку координатора моніторингового напрямку Кримської правозахисної групи Віссаріона Асєєва, можливо, влада РФ в Криму у такий спосіб намагається вчергове залякати кримськотатарських активістів напередодні жалобної дати. 

Саме 23 лютого 1944 року був убитий автор кримськотатарського гімну Номан Челєбіджихан (кримськотатарський політик і громадський діяч, організатор першого Курултаю кримсько-татарського народу), а також почалася операція "Пантера" на Північному Кавказі з депортації чеченців та інгушів.

"Напевно, влада Росії боїться, що депортовані народи надаватимуть одне одному підтримку, тому і не хочуть, щоб кримські татари проводили акцію пам'яті і солідарності цього дня", - вважає Асєєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-