У МЗС РФ дали зрозуміти, що Росія не збирається повертати Україні контроль над кордоном

У МЗС РФ дали зрозуміти, що Росія не збирається повертати Україні контроль над кордоном

Укрінформ
Статс-секретар – заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін дав зрозуміти, що Росія не готова повернути Україні контроль над прилеглим до російської території кордоном терористичних «ДНР» і «ЛНР».

Зокрема, в інтерв'ю журналу «Профіль» на запитання журналіста, чи правда, що Росія готова повернути Україні контроль над прилеглим до російської території кордоном «ДНР» і «ЛНР» за умови, що прикордонники будуть набиратися з місцевого населення, Карасін відповів: «Ця інформація дійсності не відповідає. У мінському Комплексі заходів чітко зафіксовано, що відновлення українського контролю над відповідною ділянкою українсько-російського кордону може відбутися тільки після завершення всеосяжного врегулювання кризи. При цьому воно обумовлене необхідністю узгодження деталей з представниками Донецька і Луганська в рамках Контактної групи всіх заходів, передбачених законом «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Твердо стояли і будемо стояти на необхідності неухильного виконання цієї вимоги і затвержденної в Мінську послідовності».

Коментуючи те, що у так званих «республіках» йде підготовка до виборів, запланованих на 21 лютого («ЛНР») та 20 квітня («ДНР») 2016 року, і відповідаючи на запитання, чи підтримують в Москві ідею проведення цих виборів?», Карасін сказав: «Ми твердо прихильні виконанню положень Комплексу заходів щодо проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Проблема в тому, що досі не вдалося досягти прогресу в узгодженні їх організації в рамках Контактної групи. Причина - знову ж таки в затятому небажанні Києва йти на взаємоприйнятні компроміси в цьому питанні, незважаючи на те, що Донецьк і Луганськ не раз демонстрували свою готовність. Свідчення тому – перенесення ними на 2016 рік раніше призначених на осінь виборів 2015 року. Виходить, що українська сторона фактично підштовхує Донецьк і Луганськ до проведення виборів в оголошені терміни, мабуть, розраховуючи таким чином взагалі піти від виконання Мінських угод, звинувативши донеччан в їх зриві».

При цьому Карасін звинуватив українську сторону в тому, що немає повноцінного припинення вогню: «Основна причина напруженості на лінії зіткнення - збройні провокації української сторони, яка зацікавлена у збереженні нестабільності».

Водночас Карасін заявив: «...Незважаючи на всі труднощі, пов'язані з виконанням мінського Комплексу заходів, ми твердо виходимо з того, що альтернативою йому може бути лише нова ескалація конфлікту. Важливо, що з цим згодні всі, хто причетний до українського врегулювання».

Нагадаємо, що сьогодні ситуація на Донбасі залишається напруженою. За минулу добу НВФ 71 раз відкривали вогонь по опорних пунктах українських Збройних Сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-