Чубаров про справу Чийгоза: Україна має пам'ятати своїх героїв

Чубаров про справу Чийгоза: Україна має пам'ятати своїх героїв

Укрінформ
Рік тому, 29 січня, за участь у мітингу проти анексії Криму окупаційною владою був затриманий, а потім заарештований заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Україна має пам'ятати про своїх героїв і відчувати відповідальність за кожну людину, яка стала на захист її територіальної цілісності.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент агентства.

«Я хочу, щоб уся Україна відчувала єдність і відповідальність за кожну людину, яка стала на захист української держави, її територіальної цілісності... І тих, хто 98 років тому під Крутами поклав своє життя за Україну, і тих, хто сьогодні знаходиться в неволі в Криму. Ми маємо не лише пам'ятати, ми маємо максимально працювати над тим, щоб звільнити їх, а потім об'єднатися з ними на звільнених землях у Криму», - сказав Чубаров.

За його словами, Чийгоз був одним із 12 тисяч учасників мітингу, що відбувся 26 лютого під стінами кримського парламенту, керівництво якого намагалося «відкрити на півострів легальний шлях для Росії» і зробив все, щоб цей мітинг пройшов мирно.

«Більш як 12 тисяч людей того дня відстояли свою свободу, Крим і Україну - сесія Верховної Ради Криму не відкрилася, і ввечері всі розійшлися по домівках, упевнені в тому, що правоохоронні органи, включаючи СБУ і військових, займуть свої позиції, щоб тримати ситуацію під контролем», - розповів Чубаров.

Проте, зазначив він, після 12-ї години ночі посилену охорону було знято і будинки органів влади захопили спецпідрозділи ГРУ Росії.

Як повідомив Чубаров, після вторгнення Росії в Крим Меджліс кримськотатарського народу відчув перші удари окупанта.

«Частина з нас вже отримала заборону на в'їзд у Крим, і Ахтем Чийгоз став виконувати обов'язки глави Меджлісу в Криму. «Влада» обіцяла Чийгозу роль лідера кримськотатарського народу, якщо він змінить курс Меджлісу і підтримає окупантів. Він не пішов на це, хоча знав, що буде заарештований», - розповів Чубаров.

Ще двох заарештованих учасників справи «26 лютого» - Алі Асанова і Мустафу Дегирменджі намагалися схилити до надання неправдивих свідчень проти Ахтема Чийгоза, але вони не пішли на це.

«Вони не лише не пішли на це, а й розповіли про це, попередили своїх адвокатів. Це наші молоді герої», - заявив Чубаров.

За його словами, напередодні з Чийгозом зустрічався спеціальний посланник генсекретаря Ради Європи Жерар Штудман, який за узгодженням з українською стороною разом з чотирма співробітниками Секретаріату Ради Європи знаходиться в Криму.

«Я дуже сподіваюся, що місія Жерара Штудмана допоможе нам усім наблизити деокупацію Криму, але перші кроки, що там відбуваються, нас дуже хвилюють, оскільки під час вчорашньої зустрічі з Чийгозом «влада» не дала можливості Штудману мати свого перекладача, а направила того, хто був погоджений з місцевою «владою». Я думаю, це був представник спецслужб», - розповів Чубаров.

Проте, наголосив глава Меджлісу, він дуже сподівається, що ця зустріч буде корисною.

Довідка. 26 лютого 2014 року відбувся багатотисячний мітинг біля стін ВР АРК, на якому представники Меджлісу відстоювали Крим у складі України, а представники «Російської єдності» - Крим у складі РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-