ОБСЄ: Бойовики сховали під Терновим величезну кількість техніки

ОБСЄ: Бойовики сховали під Терновим величезну кількість техніки

Укрінформ
ОБСЄ вкотре наголосила, що бойовики так званих "ЛНР/ДНР" заважають спостерігачам вільно пересуватися, щоб вони не викрили порушення незаконними збройними формуваннями Мінських домовленостей.

Про це заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Хуг під час брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"21 січня нас зупинили члени так званої "ДНР" неподалік населеного пункту Тернове. Цікаво, зверніть увагу на це, що буквально на наступний день дані повітряної розвідки, які ми маємо, показали величезну кількість важкого озброєння у тому районі. Ми бачили 40 танків, 115 броньованих машин, 35 одиниць артилерії і 50 військових вантажних машин там", - підкреслив Хуг.

Він зазначив, що хтось явно не хоче, щоб ОБСЄ бачила те, що коїться і у прикордонних районах.

"Інколи нам дають дозвіл відвідати кордон, однак завжди у супроводі членів "ЛНР", - сказав Хуг, наголосивши, що такі дії прямо суперечать мандату СММ і Мінським домовленостям і мають бути припинені, однак навпаки ситуація стає навіть гіршою.

"Зараз члени "ДНР" вимагають у спостерігачів паспорти, що збільшує час очікування і дає підстави не давати допуск", - зауважив Хуг.

За його словами, населення в зоні АТО просить спостерігачів моніторити населені пункти, оскільки це призводить до зменшення кількості обстрілів: "Люди уздовж лінії зіткнення просять нас проводити більше моніторингу їхніх селищ. Вони кажуть нам, що помітили зниження рівня насилля під час присутності спостерігачів".

Водночас Хуг висловив незадоволення роботою Спільного центру контролю і координації, який не сприяє вирішенню проблем зі свободою пересування ОБСЄ.

"Об'єктивно, є проблеми зі Спільним центром контролю і координації (СЦКК). Якщо СЦКК хоче реалізувати свій потенціал, то повинен об'єднатися. Він повинен спільно діяти задля встановлення миру. Також терміново він повинен забезпечити свободу пересування СММ. Якщо він цього не зробить, навіть на цій пізній стадії, він втратить довіру населення Донбасу", - підкреслив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. 

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-