ОБСЄ: відведення важкого озброєння далеке від завершення

ОБСЄ: відведення важкого озброєння далеке від завершення

Укрінформ
У СММ стверджують, що ситуація в зоні проведення АТО на сьогодні значно спокійніша, ніж на початку року.

Про це заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Хуг під час брифінгу в четвер у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація на Сході України наразі значно спокійніша, ніж на початку року. Упродовж року були спокійні періоди, однак дуже часто ці періоди переривалися порушеннями режиму припинення вогню. Ці порушення завжди були сконцентровані навколо відомих вам «гарячих точок» - Донецький аеропорт, Горлівка, Щастя, Станиця-Луганська», - сказав він.

За його словами, відбулося певне просування у процесі відведення важкого озброєння, однак воно недостатнє.

«Певна кількість зброї була відведена, тому зараз використовується менше важкого озброєння, ніж на початку цього року. Однак процес відведення важкого озброєння далекий від завершення і далекий від прогресу, який мав би бути», - зазначив Хуг.

Він також підкреслив, що бойовики "ДНР/ЛНР" упродовж року постійно обмежували свободу руху спостерігачів ОБСЄ.

«Незважаючи на велику кількість обіцянок гарантувати СММ свободу пересування, зокрема, з боку так званих ДНР і ЛНР, свобода пересування наших спостерігачів обмежувалася упродовж року в багатьох випадках», - сказав заступник голови СММ ОБСЄ.

Хуг привернув увагу до значної проблеми з розмінуванням у зоні АТО, що створює велику небезпеку для цивільного населенням, блокує сільськогогосподарську діяльність, відновлення пошкодженої бойовими діями інфраструктури і економічний розвиток.

Він закликав сторони конфлікту більш активно проводити роботи з розмінування, позначати мінні поля і огороджувати їх.

За його словами, свобода пересування населення в зоні АТО викликала гуманітарні занепокоєння впродовж усього року.

Хуг повідомив, що наразі у складі СММ працює 667 міжнародних спостерігачів (551 особа на Сході України), 286 громадян України та 76 осіб іншого міжнародного персоналу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-