Вінницю затягнув їдкий дим

Вінницю затягнув їдкий дим

Укрінформ
Вінницю затягло гаром. Офіційно причин задимлення ані міська влада, ані рятувальники наразі не називають.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У понеділок зранку мешканці Вінниці почали скаржитися на ускладнене дихання внаслідок задимлення території обласного центру. У місті з'явився смог, а в повітрі відчувається гар. Причин задимлення ані міська служба «Цілодобова варта», ані рятувальники офіційно не повідомляють.

«Наразі до нас тільки починають надходити такі повідомлення - будемо з’ясовувати, що і де горить. Зараз можемо тільки припускати ймовірність перенесення продуктів горіння з пожеж на торфовищах під Києвом, або ж унаслідок так званого «контрольованого спалення» залишків сіна та кукурудзиння на полях області», - повідомили в прес-службі ГУ ДСНС України у Вінницькій області.

Цю тему на апаратній нараді порушив і голова ОДА Валерій Коровій.

«На вихідних проїздив через кілька районів області - горять поля кукурудзи. Деякі села повністю огорнуті димом. Наразі питання до наших екологічних служб: яким чином вони збираються притягти до відповідальності аграріїв, які палять на полях залишки рослин попри заборону таке робити?», - повідомив посадовець.

Як вважають в ОДА, орендарі та керівники аграрних підприємств у такий протиправний спосіб позбавляються органічних залишків рослин на своїх полях. Раніше солому та кукурудзиння селяни використовували як корми для тварин. Наразі ж через скорочення поголів’я цей корм не використовується. Відтак, рештки рослин дешевше і легше спалити, аніж утилізувати чи хоча б вивезти з полів.

До того ж, дієвих механізмів контролю та відповідальності за контрольованим спалюванням решток на полях немає.

«Ми виїздимо на сигнали про спалювання на полях, але упіймати на моменті підпалу чи довести його умисний характер не можемо. У керівників цих агропідприємств "залізний" аргумент: "Це ми не палимо, а гасимо". Та й персональної відповідальності керівників господарюючих суб’єктів за такі дії не передбачено», - скаржаться в департаменті екології та природних ресурсів ОДА.

Тим часом так звані «контрольовані спалювання» окрім шкоди довкіллю є серйозною загрозою виникнення надзвичайних ситуацій. Лише упродовж неділі рятувальники області здійснили близько десятка викликів на пожежі, спричинені підпалами сухостою та органічних решток на полях.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 7-му годину ранку у понеділок в 11 районах Київської області здійснюється гасіння 24 локалізованих осередків тління торфу на загальній площі близько 122 га.

Фото: vindaily.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-