Олег Гаврилюк, краєзнавець
Тернопіль відзначає своє 475-річчя. У1540 році польський король Сигізмунд I надав гетьману Яну з Тарнова, дозвіл на заснування містечка Тарнополє
Інтерв'ю 28.08.2015 12:57

Тернополю - 475.  Напередодні ювілейної для цього західноукраїнського міста дати, кореспондент Укрінформу зустрівся із дослідником історії виникнення та розвитку Тернополя, істориком, завідуючим відділом давньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею, членом Всеукраїнської спілки краєзнавців Олегом Гаврилюком.

   Олег Миколайович Гаврилюк народився у 1959 році в Тернополі. Після закінчення місцевої школи навчався на  історичному факультеті Ужгородського державного університету. Деякий час викладав історію в школі, працював екскурсоводом в музеї. Автор багатьох книг, історичних розвідок, статей, співавтор Тернопільського енциклопедичного словника.

   - Олеже Миколайовичу, у кожного  міста є своя дата народження. Досить часто ці віхи розмиті, адже у плині історичного часу не завжди вдається зберегти рік, тим більше, день, коли було, власне, закладено, умовно кажучи, «камінь» під будівництво того чи іншого населеного пункту. А як щодо Тернополя?

    - Тернопіль, на відміну від багатьох європейських міст, має чітко зафіксовану дату заснування - 15 квітня 1540 року. Саме цього дня у Кракові польський король Сигізмунд I надав Великому коронному гетьману, Яну з Тарнова, дозвіл на заснування містечка Тарнополє.

    - Тобто, 475 років нашому місту було ще у квітні, чому ж сьогодні так широко відзначають цю дату у Тернополі?

   - Справа у тому, що уже традиційно, 28 серпня, у день Успіння Пресвятої Богородиці у Тернополі відзначається храмове свято і, водночас, День міста. Це - уже роками вихідний день для тернополян, то якраз хороша нагода й відзначати день народження міста.

    - Отож, повертаємось до квітня 1540 року.

    - Почалося все з того, що королівська канцелярія у Кракові видала локаційний привілей великому коронному гетьману Польського королівства графу Яну з Тарнова на заснування оппідума (містечка-фортеці) Тарнополє на закинутому (спустошеному) місці, званому Сопільче.

   - Саме Сопільче, а не Топільче, як стверджують деякі дослідники?

   - Настоюю на цьому - саме Сопільче, бо маю на це підстави, архівні документи.

    - Гаразд, залишимо топоніміку дослідникам, натомість перегорнемо наступну історичну сторінку Тернополя.

  - 20 січня 1548 року польський король Сигізмунд І надає містечку німецьке право та дозвіл на проведення трьох ярмарок на рік на день св. Віта, Воздвиження Хреста, Матері Божої і щотижневі торги у понеділок.  Ще за два роки засновник міста граф Ян з Тарнова надає містечку магдебурзьке право, регламентує обов'язки міщан.

  - А замок, ця своєрідна історична візитка міста, він вже був на той час?

    - Так, у 1550 році вперше згадується тернопільський замок. Він був збудований з каменю та дерева.  Первинна будівля була зведена за гетьмана графа Яна з Тарнова. Після смерті гетьмана у 1561 році  його син Ян Кшиштоф звелів добудувати стіни замку. В цей час  у місті перебуває італійський військовий архітектор Христофор Боззано з Феррари. Ймовірно, що саме під його керівництвом замок був перебудований італійським способом у стилі „casaforte".

    - Які подальші історичні віхи цієї фортифікаційної споруди?

    - Наступну згадку про кам'яний замок у місті знаходимо у щоденнику таємного посла австрійського ерцгерцога Максиміліана Еріха Ляссоти фон Стеблау, який відвідав Тарнополь у 1589 році. Протягом ХVІІ століття замок зазнав значної реконструкції. Замок був  частково зруйнований у 1675 році  турецькими військами Ібрагіма Шишмана паши,  а в 1917  постраждав від підпалу відступаючої російської армії.

    - Ще одна ознака сучасного Тернополя - міське озеро, або став, як дехто його називає, на березі якого збереглася давня споруда замку. Ця водойма відколи бере відлік?

   - Тернопільський став з'явився в березні 1548 року. Дозвіл на його будівництво надав король Сигизмунд І, але не для Тернополя, як це не парадоксально, а для приміського села Кутковець. Традиційно, кожних три роки, він спускався. Продаж риби давав власникам прибуток, як це зазначено у інвентарі міста 1672 р., від 18000 до 24000 золотих монет. Це досить великі суми.

Сучасних розмірів став чи озеро, як часто називають водойму, набув у 50-тих роках минулого століття. Його поглибили на початку 70-х років ХХ століття. 

   - Історія міста - це історія воєн, облог, руйнування...

  - Так. Наприклад, татари вперше напали на місто у 1549 році.  Оборону міста очолила жінка -  княжна Євдокія Чорториська, поки з Сандомира не підійшло коронне військо на чолі  з гетьманом.

   Після смерті гетьмана у 1561 році деякий час містом володів його син Ян Кшиштоф. З 1567 року містом володіє донька гетьмана Зофія - дружина князя Острозького. Після її смерті під час пологів власником міста стає на декілька десятиріч князь Острозький. Він надає міщанам ряд грамот, дбає про церкви міста.

Згодом Тарнополем володіли Конецпольські, Гадомські, знову Замойські, Гніньські, Собеські,  Потоцькі. Останні  надають місту декілька привілеїв. Згідно одного з них постав шедевр архітектури - домініканський костел.

.   - Скільки ж осіб тоді мешкало у Тернополі?

   - Перший перепис населення в місті був проведений у 1713-1719 роках. Цей документ зберігається в Кракові, щоб зробити його копію,  треба було заплатити декілька сот злотих. Думаю,  на той час в місті жило трохи більше п'яти тисяч чоловік. Громаду представляли русини, поляки і євреї.

   У 1843 році останній власник міста Єжи Міхал лицар Туркул за 175000 флоренів сріблом дозволив міщанам викупити місто з під його опіки.  Наступного року австрійський цісар Фердинанд надає Тарнополю герб і статус вільного королівського міста. В Тарнополі на той час  проживало 13000 мешканців, а кількість будинків сягала 1350. В місті були свій уряд, адміністрація зі збору податків,  карний суд, магістрат, гімназія, нормальна і реальна школи.

    - Кілька слів, будь ласка, про сакральний Тернопіль - його храми.

    - Найдавніший храм - церква Воздвиження Чесного Хреста.

Вперше згадується у грамоті князя К. К. Острозького 1570 року.    Окраса історичного центру міста -  церква Різдва Христового. Первозданна дерев'яна церква вперше згадується у 1570 р. Ймовірно, під час татарського нападу 1589 р. вона згоріла. Згодом, південніше фундаментів первинної церкви, протягом 1602-1608 рр., на гроші міщан та священика о. Георгія Гавриловича будується кам'яний храм під керівництвом майстра і доброго муляра Леонтія. Загальна вартість будови склала 1916 золотих монет.

  - Знаю, що був ще у Тернополі граціозний костел, який, на жаль не зберігя до наших днів.

   - Так, це - парафіяльний костел. Висота вежі костелу сягала 62 метри. Освячено споруду у 1908 році. У 1954 р. костел був підірваний. Зараз на його місці знаходиться центральний універмаг.

    Здавалося, б вже мирний час, 50-роки і на тобі - вибух, руйнування такої прекрасної пам'ятки історії, яка заважала тодішній комуністичній владі. Та, зрозуміло, місто найбільше зазнало руйнувань під час Другої Світової війни.

    Бої за Тернопіль почалися 7-8 березня 1944 року. Гітлер назвав наше місто «Воротами у Рейх» і наказав обороняти до останього солдата...

    - А як створювалося післявоєнне «обличчя» Тернополя?

    - Після війни Тернопіль був дуже зруйнований. Місто лежало в руїнах. Житловий фонд був знищений на 85%. Загинуло більше половини населення. Обласний центр навіть перенесли до Чорткова. 

   - Саме у післявоєнні роки створювався перший у місті мікрорайон - «Дружба». А чому було обрано таку назву?

   - Фактично, мікрорайон будували люди з багатьох куточків Радянського Союзу, які відбудовували Тернопіль після війни і заклали новий мікрорайон міста. Тож, як годиться, мікрорайон так і назвали - «Дружба», з огляду на «дружбу народів». А сучасний центр міста збудований за часів Микити Хрущова. В 70-х роках побудували мікрорайони Східний, Сонячний (в народі більш відомий як БАМ).

   - Олеже Миколайовичу, напевно, погодитесь, що є у Тернополі місце, де сконцентрована уся його історія . І це місце ...

  - ...обласний краєнавчий музей. Ще у 1907 р. у Тарнополі  був створений комітет з утворення музею. У 1913 році був відкритий Регіональний музей. Пограбований під час Першої світової війни і частково зруйнований,  відкривається вдруге 1930 року. До речі, під час Першої світової війни російські  війська вивезли дуже багато раритетних та історичних експонатів з нашого музею. Але польський уряд домігся повернення їх частини з Казані до Тернополя у 20-х роках минулого століття.

  Сучасний музей відчинив свої двері у 1982 році. У його фондах  нараховується понад 170 тисяч експонатів, серед яких є і унікальні. В музеї функціонує бібліотека, якій подарував понад 4000 томів уродженець Тернополя, професор, проректор Львівського університету Людвік Фінкль.

    - Пане Олеже, на завершення нашої розмови, хотів би, щоб ви назвали хоча б кілька знаменитих уродженців Тернополя

   - У кожну історичну епоху Тернопіль давав людей, які згодом ставали відомими у Європі та світі. Скажімо, Йосиф Перль (1773-1839) єврейський письменник, діяч освіти, керівник заснованої ним першої нового типу іудейської школи у Галичині. Або - Александр Брюкнер (1856-1939) - професор, славіст, мовознавець, завідувач кафедри слов'янських мов Берлінського університету. У 1888 р. обраний академіком Польської АН, з 1889 р. член-кореспондент Петербурзької АН.

У цьому  переліку визначних постатей Тернополя - Казімеж Міхаловський (1901-1981) - археолог, єгиптолог, історик мистецтва. Закінчив ІІ класичну гімназію у 1919 р. З 1934 року - завідувач кафедри археології Варшавського університету. Брав участь у розкопках в Афінах і на острові Крит, північній Африці. Основні праці присвячені історії мистецтва і археології східного Середземномор'я.

   Олег Снітовський, Тернопіль.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-