Унікальні фотографії Чернігова сторічної давності презентовано в обласному історичному музеї

Укрінформ
В Чернігівському обласному історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулася презентація фотографій міста Чернігова 1913-1918 років з приватної колекції родини Шамбонів, що мешкає у Франції, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

"На цих знімках - дореволюційний Чернігів, якого ми не бачили. На них - окремі вулиці, храми, будівлі, які не збереглися, або були перебудовані і їх первинний вигляд ніде не зафіксовано. Є унікальні фотографії періоду революції 1917 року, який на відомих нам світлинах Чернігова не відображений", - розповів учений секретар музею Максим Блакитний.

За його словами, автор знімків, надісланих електронною поштою з Франції, - викладач французької мови і фотограф-аматор Мойсей Шамбон. З 1913-го по 1920 рік він з родиною проживав у Чернігові, де працював у Реальному училищі. В буремні роки емігрував з ріднею до Франції. Там нині і проживають його нащадки. Торік у вересні вони відвідали Чернігів, де випадково й розповіли про фотографії родинного альбому.

До історичного музею Шамбони надіслали понад 200 світлин. Окрім видів Чернігова, на них зображені члени цієї родини, їхні друзі та колеги. На презентації в музеї з фотографіями ознайомили, перш за все, знавців історії - науковців, краєзнавців, співробітників заповідника "Чернігів стародавній", художнього музею, архіву, наукової бібліотеки.

Наталія Потапчук, ЧЕРНІГІВ. 19 січня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-