У містах України проходять акції проти псевдореферендуму

У містах України проходять акції проти псевдореферендуму

Фото, відео
Укрінформ
У різних містах країни проходить акція «Маріуполь - це Україна» проти псевдореферендуму, який проводять російські загарбники.

Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

У Львові акція відбулася на площі Галицькій,15 біля Центру «Я Маріуполь». На мирний протест зібралося кілька десятків небайдужих, більшість - вимушені переселенці.

Фото: Людмила Гринюк

«Ми виступаємо проти псевдореферендуму в Маріуполі. Сьогодні ми зібралися, щоб увесь світ почув, що Маріуполь - це Україна», - сказала керівник Центру підтримки переселенців Юлія Григор.

У Дніпрі акція-мітинг в гуманітарно-інформаційному хабі «Я Маріуполь. Дніпро» зібрала понад 50 осіб. Під час мітингу депутати Маріупольської міськради, духовенство, мешканці Маріуполя засудили проведення псевдореферендуму про приєднання їхнього міста до росії. Люди, які виїхали з окупованих міст та міст, де точаться бої, закликали земляків у жодному разі не брати участь у фейковому голосуванні.

У Дніпрі акція-мітинг в гуманітарно-інформаційному хабі «Я Маріуполь. Дніпро» / Фото: Микола М’якшиков, Укрінформ

У Вінниці на акцію «Ні приєднанню до рф» проти «референдумів» на захоплених територіях у різних областях вийшло близько сотні містян. Вони тримали плакати: «Все буде Україна», «Ні фейковому референдуму», «Маріуполь — Україна». На протест прийшли вимушені переселенці, рідні українських полонених.

Читайте також: Туреччина не визнає результати псевдореферендумів

В Одесі пройшла акція «Маріуполь – це Україна» / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

За інформацією Маріупольської міської ради, до всеукраїнської акції протесту приєдналися також Київ, Одеса, Тернопіль та інші міста.

«Більшість маріупольців, а це понад 200 тисяч людей, виїхали на підконтрольну територію України. І вони вже зробили свій вибір. Кожен учасник – це маріупольці зі своєю історією виживання у блокадному місті. російські окупанти принесли в їх дім війну, руйнацію, смерть. В окупованому місті досі залишаються люди з різних причин, але вони чекають на ЗСУ та вірять в Україну. Не можуть про це вільно говорити через небезпеку», - зазначили в міськраді.

Читайте також: Голосуєш або втрачаєш роботу та зарплату - умови псевдореферендуму в Маріуполі

Як повідомляв Укрінформ, 23-27 вересня на тимчасово окупованих територіях України агресор проводить "референдуми про приєднання до росії". Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Читайте також: G7 ніколи не визнає псевдореферендуми на тимчасово захоплених рф територіях України

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-