Битва за Україну. День сто сімдесят другий

Битва за Україну. День сто сімдесят другий

Укрінформ
Комітет ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 днів

Українські військові завдали чергового удару по Антонівському мосту. До Мелітополя  тікає з Херсонській області “керівництво” загарбників. Віримо в ЗСУ! Разом до перемоги!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Маємо завжди памʼятати, що кожен крок нашої армії у цій війні зроблений у жорстоких і тяжких боях. Окупанти нічого не захоплювали без спротиву наших героїв і нічого не зможуть зберегти. Ми все звільнимо»

  1. Егіл Левітс, президент Латвії: «До Латвії російські туристи приїжджають не тільки з латвійською візою, а й з туристичними візами інших Шенгенських країн, наприклад, Фінляндії чи Італії. Тому вважаю, що Латвії разом з Фінляндією, Естонією, Чехією та іншими країнами-однодумцями потрібно висунути вимогу надалі вже на рівні Європи перервати видачу туристичних віз громадянам росії. Це було б додатковою санкцією проти росії».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Ми переможемо в цій війні, ми звільнимо всі наші території. Компроміс можливий, коли вони (росіяни – ред.) заберуться з нашої землі, і коли ми обговорюватимемо майбутнє нашого сусідства».

  1. Андрій Єрмак, голова ОП: «Візовий бан для росіян = приниження. Зброя + санкції + ізоляція та приниження = перемога над «русскім міром» з прицілом на багато років. Саме цього боїться рф. І саме це має бути метою України, ЄС, США».

  1. Ігор Яковенко, російський опозиційний журналіст: «Погроза росії розірвати дипломатичні відносини зі США є фейковою. Насправді це ще один доволі очевидний і безглуздий шантаж з боку москви. Дипломатичні відносини між росією і Сполученими Штатами Америки більш вигідні саме москві. Розрив дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами – це постріл собі в голову».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 14 серпня 2022 р.

  • На Слов’янському напрямку українські воїни відбили штурм у районі Долини.
  • На Краматорському напрямку ворог здійснив спробу  розвідки наших позицій в районі н/п Серебрянка, зазнав вогневого ураження та ретирувався. З тим самим результатом завершилась спроба розвідки боєм в напрямку Веселого.
  • Противник ризикнув піти на штурм неподалік Спірного та Івано-Дарʼївки. Закінчилось все для окупантів втратами та відступом.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни завдали вогневого ураження та знешкодили розвідгрупу противника біля Соледару.
  • Окупанти наступали в напрямках Яковлівки, Соледару, Вершини, Кодеми та Зайцевого, зазнали втрат та відійшли. В районі Бахмута підрозділи противника мали частковий успіх.
  • На Авдіївському напрямку противник вів штурм у районах Красногорівки та Пісків, успіху не мав, відійшов.
  • Окупанти вели безуспішний наступ у напрямках Павлівки та Времівки.

ЗСУ знищили:

  • на півдні 15 загарбників, 5 одиниць техніки, 2 склади боєприпасів
  • 13-14 серпня - два російські вертольоти Ка-52.
  • за минулу добу 15 броньованих машин та десятки загарбників.
  • в Новій Каховці та Музиківці на Херсонщині  склади з боєприпасами та військовою технікою ворога.

Після ударів ЗСУ по мостах через Дніпро у Херсонській області “керівництво” загарбників передислоковується до Мелітополя – Іван Федоров, мер

Українські військові завдали чергового удару по Антонівському мосту – ОК «Південь».

«УКРІНФОРМ»: Цим ударом ЗСУ остаточно закріпили за мостом статус непроїзного, як і за всіма іншими мостами.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Російські окупанти обстріляли місто Енергодар Запорізької області, 1 людина загинула (працівник ЗАЕС), 2 отримали поранення - Дмитро Орлов, мер

Запорізька АЕС на ранок 14 серпня працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – Енергоатом

З 24 лютого українські правоохоронці зареєстрували 41 412 злочинів, пов'язаних із  повномасштабним вторгненням росії – Офіс генпрокурора

Ситуація по областях станом на 8:00 14 серпня.

  • У Дніпропетровській області російська армія знову обстріляла Нікопольський та Криворізький райони. У Марганці поранена 1 людина.
  • У Харківській області сьогодні вночі агресори обстріляли Зміївську громаду. 3 людей постраждали.
  • У Донецькій області ситуація складна, за добу російські війська обстріляли Авдіївку, Бахмут, Краматорськ, Торецьк, Яковлівку, Карлівку, Галицинівку, Північне, Первомайське, Мар’їнку, Срібне. Пошкоджено понад 100 об’єктів, 2 людей загинули і 10 були поранені.
  • Надвечір 13 серпня трьома реактивними снарядами із системи залпового вогню "Ураган" була атакована портова інфраструктура Миколаєва. По області 1 людина отримала поранення

УКРАЇНА

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 днів.

Постраждалий під час російського вторгнення Національний університет "Чернігівська політехніка" розпочне новий навчальний рік 1 жовтня.

На звільненій від російських військ території Київської області стартує пілотний проєкт з утилізації та переробки будівельного сміття, значні обсяги якого можуть бути загрозливими для довкілля - Олена Шуляк, народний депутат

Християни східного обряду у неділю, 14 серпня, відзначають свято Маковія, або Медовий Спас.

Міністерство освіти і науки запускає іміджеву комунікаційну кампанію «Все працює завдяки нам», яка спрямована змінити ставлення підлітків та дорослих до професійної освіти.

ЕКОНОМІКА

У січні-липні від представників бізнесу і мешканців Житомирської області до державного бюджету надійшло 3 мільярди 488 мільйонів гривень – податкова області

Уряд вніс до Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. Відповідний законопроєкт був зареєстрований ВРУ.

«УКРІНФОРМ»: Уряд пропонує відновити ставку акцизного податок на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан у розмірі 100,00 євро за 1000 літрів. Наразі пільговий ПДВ на пальне складає 7% замість 20%.

14 серпня, у порту міста Південний в Одеській області завантажили зерно на корабель Brave Commander для країн Східної Африки. Він вирушить до Ефіопії вже завтра.

Експорт кисломолочних продуктів сягнув 75% довоєнного рівня – Спілка молочних підприємств України

На Прикарпатті за програмою релокації запрацювало харківське підприємство, яке виробляє самоклеючі етикетки - ОВА

Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 521,69 млн дол., а купив 93,4 млн дол. США.

Уряд України погодився з пропозицією Міністерства оборони про передання дочірнього підприємства держкомпанії "Укрспецекспорт" - державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства "Спецтехноекспорт" зі сфери управління Міноборони до сфери управління Головного управління розвідки Міноборони.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

За останні три тижні (25 липня – 12 серпня) країни-партнери наклали санкції на понад 150 осіб, які сприяють веденню війни проти України - Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК)

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

У Данії вважають, що запроваджувати візові обмеження для росіян варто на рівні всього ЄС - Коре Дюбвад, міністр у справах імміграції та інтеграції

Естонія і Фінляндія інтегрують свої ракетні комплекси задля зміцнення берегової оборони у Фінській затоці. Це дозволить закрити Балтійське море для військових кораблів росії - Ханно Певкур, міністр оборони Естонії

«УКРІНФОРМ»: У разі потреби, звісно

Швейцарія може приєднатися до плану ЄС зі скорочення використання газу

«УКРІНФОРМ»: Швейцарія не має виходу до моря і отримує газ через сусідні країни ЄС, а  газ становить близько 15% її загального споживання енергії.

Польща працює над підготовкою концепції, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз - Пьотр Вавжик, заступник міністра закордонних справ

«УКРІНФОРМ»: Польща вже стала 5 країною Європи, які хоче запровадити загальноєвропейську заборону віз для росіян. Раніше про таке рішення оголосили у Фінляндії, Естонії, Латвії та Данії. Омріяний росіянами закритий зусібіч СРСР ближче, ніж вони думали.

Делегація американських законодавців прибула в неділю на Тайвань із дводенним візитом, під час якого вони зустрінуться з президентом Цай Інвенем.

На аеродромах Німеччини через санкції залишаються десять літаків, що належать російським власникам або контролюються рф.

Міжнародна організація Amnesty International хоче, щоб її доповідь, в якій українських військових звинувачено в порушенні законів війни, ретельно перевірили незалежні експерти.

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, вже пізно перевіряти те, що вони написали. Самі підірвали свою репутацію і навряд чи щось її тепер змінить. Втім, результат – цікавий. Чекаємо.

ВОРОГ

У білорусі політика держави спрямована на витіснення білоруської мови з ужитку, а за її використання можуть образити чи заарештувати - Центр протидії дезінформації «УКРІНФОРМ»:  Тільки факти. 12 серпня за розмову на вулиці білоруською мовою затримали краєзнавця Ігоря Хмару, а у червні був затриманий тіктокер Lexmask, який викладає відео білоруською для 58 тисяч глядачів.

Митрополит РПЦ, настоятель патріаршого двору храму Усіх Святих на Кулішках москви Леонід (Горбачов) у своєму Телеграм-каналі опублікував відео знущання з українських полонених, яких російські військові змусили співати пісні улюбленого путінського гурту «Любе» на фоні прапора рф.

«УКРІНФОРМ»: Святий отець, одначе. Гидко.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-