Битва за Україну. День вісімдесят третій

Битва за Україну. День вісімдесят третій

Укрінформ
Сенат США переважною більшістю голосів проголосував за надання допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів доларів

Рада міністрів ЄС затвердила виділення Україні четвертого траншу допомоги на суму 500 мільйонів євро для закупівлі військового обладнання. Ворог не має переваги у повітрі завдяки роботі ППО повідомили у МОУ. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Ганна Маляр, заступник міністра оборони: «Завдяки оборонцям Маріуполя Україна отримала критично важливий час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів… Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі… Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу - зберегти життя оборонців Маріуполя».

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «Лише повна блокада російського експорту змусить рф припинити війну. Інфляційні чи рецесивні ефекти для світової економіки будуть мінімальними та точно меншими, ніж цього остерігаються».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Європа зробила помилку, дозволивши втягнути себе в серйозну енергетичну залежність від росії, але незабаром москва вже не зможе використовувати свої енергоносії як засіб шантажу».

  1. Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «правдою є те, що росія втратила близько 15% особового складу військ на початку війни, то це є світовим рекордом втрат армії, яка вторглась і атакує. А перелік втрат техніки свідчить про неймовірні масштаби втрат».

  1. Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії: «Рішення та підхід уряду Угорщини не підтримувати будь-які санкції, спрямовані на експорт російської енергії, є неприйнятними. Особливо зараз, коли Європа як ніколи потребує об’єднання».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 17 травня

  • На Слов’янському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, окупанти наступають у напрямку н/п Боровеньки та Сєверодонецьк.
  • На Донецькому напрямку окупанти наступають на всій лінії зіткнення.
  • На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку ворог проводив штурм з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка - Новоселівка Друга, успіху не мав.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.
  • Підрозділи окупантів здійснили невдалу спробу наступу у напрямку населеного пункту Мар’їнка.

Ворог не має переваги у повітрі завдяки роботі ППО - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

У Шосткинському районі на Сумщині російські військові безуспішно намагалися здійснити сухопутний прорив кордону - Дмитро Живицький, голова ОВА.

Українські військові відбили атаку росіян в районі міст Гірське, Золоте та селища Сиротине на Луганщині, окупанти змушені були відступити, втрати ворога – чисельні – Сергій Гайдай, голова ОВА

На півдні ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали понад 60 уражень по позиціях російських військ, знищивши щонайменше 20 загарбників. Артилерією ДШВ та Сухопутних військ знищено російську батарею ЗРК "Бук".

16 травня з «Азовсталі» до медичного закладу у Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених бійця для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку – Ганна Маляр, заступник МОУ

«УКРІНФОРМ»: Як уточнили в міністерстві, для подальшого повернення військових додому буде здійснено процедуру обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території «Азовсталі» операція з їх порятунку триває.

Росія вивела у Чорне море 4 ракетних та 7 десантних кораблів.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Росіяни вбили в Україні 229 дітей, щонайменше 652 дитини поранено.

Неподалік селища Макарів Київської області виявили масове поховання розстріляних російськими загарбниками людей, один з убитих - громадянин Чехії. У Маріуполі за допомогою супутника виявили четверте місце масового поховання - біля Центрального кладовища.

Наслідки ракетних ударів:

  • по Охтирці ворог випустив 5 ракет, пошкоджено дитсадок, їдальню, приватні і багатоповерхові будинки, щонайменше 5 людей поранено.
  • у Яворівському районі Львівської області ворог обстрілював військовий об’єкт, уламки ракети завдали шкоди залізничній інфраструктурі. Постраждалих та жертв немає,сили ППО збили три крилаті ракети.
  • по селищу Десна у Чернігівській області було завдано ракетного удару, внаслідок якого 8 людей загинуло, 12 отримали поранення.
  • два влучання крилатих ракет у міст через Дністровський лиман в Одеській області, ремонтні роботи потребуватимуть тривалого часу і витрат, міст не придатний для експлуатації

Ситуація в областях на 8 ранку 17 травня:

  • У Сєвєродонецьку розбиті два корпуси лікарні та будівля науково-виробничого об'єднання «Імпульс», 10 людей загинули і 3 поранені.
  • У Донецькій області за добу 8 людей загинули, 6 були поранені. Пошкоджено 32 житлові будинки, школу, інститут, 9 промислових об'єктів.
  • Упродовж доби війська рф відкривали вогонь по населених пунктах Харківського та Чугуївського районів, поранені 9 осіб, 2 загинули.

УКРАЇНА

Державне бюро розслідувань виявило в Україні підприємство з виготовлення будівельних матеріалів, підконтрольне російському олігарху Андрію Молчанову.

«УКРІНФОРМ»: Як в країні, яка 8 рік воює з рф може працювати підприємство підконтрольне росіянину!? Невже за такий час було неможливо вирішити такі питання? У нас опублікований список 105 суддів-зрадників. Чи не забагато на не згадати вже якому році «судової реформи»? До речі, судді Вовка у тому списку немає…

Сьогодні у Києві попрощалися з першим президентом України Леонідом Кравчуком.

Суд арештував 434 залізничних вагонів російських компаній вартістю понад 300 млн грн.

Посольство Ізраїлю в Україні відновило роботу в Києві

ЕКОНОМІКА

На виплати українським військовим перерахували 51,5 мільярда за квітень - МОУ

Міністерство фінансів розмістило військові облігації на 7,5 млрд гривень.

Обсяги експорту української аграрної продукції в квітні 2022 року збільшилися в 2,9 рази порівняно з березнем цього року – Мінагрополітики.

Уряд виділив 100 мільйонів на відновлення громад Житомирщини

Частка підприємств, які повністю припинили діяльність, знизилася до 17% у квітні порівняно з 32% на початку березня - НБУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Сенат США переважною більшістю голосів проголосував за надання допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів доларів.

«УКРІНФОРМ»: очікується, що остаточно закон ухвалять в середу, 18 травня. Потім його має підписати президент Джо Байден. А орган, який контролюватиме адекватність використання цієї астрономічної суми (саме через вимогу його запровадження закон було пригальмовано), як видається, буде зовсім не зайвий.

Міністри фінансів країн G7 хочуть домовитися про пакет допомоги Україні на 15 мільярдів євро на зустрічі в Бонні цього тижня.

ЄС допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки призначені для експорту зернові, заблоковані у морських портах через війну. Рада міністрів ЄС затвердила виділення Україні четвертого траншу допомоги на суму 500 мільйонів євро для закупівлі військового обладнання

Фінська державна енергокомпанія Gasum відмовилась платити за газ у рублях та подає позов проти «газпрому» до Міжнародного арбітражу через цю вимогу.

«УКРІНФОРМ»: Чим не приклад для всіх країн Європи, як потрібно відповідати на шантаж росії?

Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я долучиться до відновлення медичної системи України.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС не змогли дійти консенсусу щодо запровадження шостого пакету санкцій ЄС проти росії, включаючи нафтове ембарго.

«УКРІНФОРМ»: Запровадження ембарго блокує Угорщина. Вони, мовляв, погодяться на ембарго, якщо ЄС дасть їм компенсацію у сумі 15-18 мільярдів євро, хоча раніше вони називали суму 700-750 млн. Здається, тут уже й коментувати нема чого…

ВОРОГ

путін каже, що все, що відбувається навколо України, пов'язане з непродуманою політикою Заходу, який всіляко заохочував «націоналістичні неофашистські елементи у київському керівництві».

«УКРІНФОРМ»: Тобто він продовжує у своєму дусі абсолютної, зухвалої та підлої брехні. Хочеться, аби міжнародна спільнота, ввела кримінальну відповідальність за подібне і на такому рівні. Не знаємо, наскільки це реально, але дуже хочеться…

У РФ сантехніка подорожчала на 20-70%: найбільше – раковини й унітази

«УКРІНФОРМ»: Зрозуміло чому вони крали саме унітази з України? Так отож!

Прессекретар президента рф пєсков: «Будь-яка війна закінчується миром, і цей мир буде таким, де наш голос чутимуть, де нам буде комфортно, безпечно, і де ми впевнено стоятимемо на своїх ногах».

«УКРІНФОРМ»: Ця війна закінчиться повним розгромом армії рф Україною. Росія капітулює. Так буде «комфортно і безпечно» світові. А що буде  в країні-агресорці після цього нас цікавить, але якось не дуже.

росія оголосила про висилку двох фінських дипломатів

За втрату крейсера "москва", флагмана ЧФ, було відсторонено та заарештовано командувача  Чорноморського флоту віце-адмірала Ігоря Осипова. Почалися слідчі дії проти його першого заступника – віце-адмірала Сергія Пінчука – ГУР

«УКРІНФОРМ»: У рф шукають винних у невдачах в Україні. За даними нашої розвідки за безпрецедентні втрати особового складу (хоча в рф говорять що їх не так і багато), озброєння та техніки усунутий командувач шостої армії Владислав Єршов, відсторонено командира першої танкової армії Західного військового округу Сергія Киселя, відсторонено командувача 22 АК Південного військового округу в тимчасово окупованому Криму генерал-майора Аркадія Марзоєва і командира 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Михайла Пономарьова… Давайте ще!

Секретар радбезу рф патрушев сказав, що розпочата росією війна в Україні нібито зірвала плани Заходу встановити в Росії підконтрольний собі режим.

«УКРІНФОРМ»: Ну, не знаємо шодо «підконтрольного», а «існуючий» - точно поставила на грань ганебного краху.

Видача іпотеки в росії у квітні впала вчетверо: за квітень видали 37 200 іпотечних кредитів (на 77% менше за показник березня) на загальну суму 130,5 млрд рублів (мінус 75% порівняно з 529,3 млрд рублів минулого місяця).

«УКРІНФОРМ»: Не до іпотеки – і банкам, і позичальникам… Так вам і треба! Навіщо вам квартири? У вас путін є і взагалі – зайва хромосома!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-