Роснєфть і родичі депутатів: в Україні пропонують розширити списки «кандидатів на санкції»

Роснєфть і родичі депутатів: в Україні пропонують розширити списки «кандидатів на санкції»

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції підготувало новий список кандидатів на санкції, до якого увійшли 157 публічних діячів російської федерації та 234 компанії, що підтримують війну.

Як передає Укрінформ, про це НАЗК повідомляє у Телеграмі.

"Усього до списків внесені вже 14,5 тис. осіб та компаній, які підтримують війну. Це вже десятий перелік кандидатів на міжнародні санкції, який НАЗК надіслало до Офісу генерального прокурора та Міністерства закордонних справ", - ідеться в повідомленні.

В агентстві наголосили, що ця робота допоможе у здійсненні заходів з розширення санкційних списків країн-партнерів, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування активів та вирішення питання стягнення їх на користь України та її громадян.

Читайте також: Суд арештував 434 залізничні вагони російських компаній

За даними НАЗК, до списків були додані російські акціонерні товариства "Роснєфтєгаз" та "Воєнторг", а також "Автоваз". На заводах останнього планують випускати "Лади" й "Москвичі" замість нових моделей Renault, які ще нещодавно виготовляв завод.

Також до списку включені компанії оборонно-промислового комплексу, впливові бізнесмени, члени їхніх сімей та компанії, що їм належать, члени сімей депутатів державної думи рф, міністрів та губернаторів. Поміж них - чоловік депутатки держдуми Тетяни Буцької, яка хвалилася в соцмережі його новою стрижкою - виголив у себе на голові букву Z.

Додані до списку й керівники муніципальних утворень та компанії членів сім’ї губернаторів, зокрема 10 компаній, які мають надприбутки й належать родичам губернатора московської області.

У новому списку також керівництво та члени Федеральної палати адвокатів рф, які публічно підтримали напад на Україну.

Читайте також: НАЗК пропонує обкласти санкціями 1000 осіб та компаній рф, серед них – Кабаєва

За інформацією НАЗК, члени палати адвокатів назвали війну "законним рішенням" та стверджують, що "адвокатура поза політикою". Як відомо, такої ж позиції "поза політикою" дотримується більшість їхніх співвітчизників.

Увійшли до списку і впливові політологи-ідеологи "руського миру", поміж яких один із розробників цієї концепції - політтехнолог Петро Щедровицький.

Крім того, НАЗК запропонувало ініціювати питання про включення до санкційних списків власників великих компаній. Зокрема ідеться про одного з найбагатших бізнесменів росії, власника Новолипецького металургійного комбінату Володимира Лісіна та президента групи IT-компаній "ЛАНІТ" Пилипа Генса.

Пропонується також включити до списків багаторічного партнера підсанкційного Володимира Євтушенкова, власника нафтотрейдера Petrocas Energy Group Давида Якобашвілі, його сина Михайла - співвласника компанії "Води Єсєнтуків", а також засновника Yandex та Ozon, а нині власника RTR Global Леоніда Богуславського, який є одним із найбільших інвесторів в IT-компанії.

Повні списки можна переглянути на порталі "Війна&санкції" в розділі "Санкційні списки": фізичні особи, на яких поки що не накладені санкції, та юридичні особи, на яких поки що не накладені санкції.

Також на порталі "Війна&санкції" є повний перелік осіб, на яких уже накладені санкції через напад росії на Україну, та є можливість порівняти санкційні списки за країнами й категоріями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-